Rieseman Napisano 21 Kwiecień 2004 Autor Napisano 21 Kwiecień 2004 Nowa książka D.Suli AL Riese Filia Gross Rosen zaskakuje i poraża. Ponad 50% stron to wykaz nazwisk więźniów. Pozostałe to przepisane fragmenty publikacji A.Koniecznego, B.Cybulskiego, P.Kruszyńskiego J.Cery oraz Heckenthalera oraz z książki Seidlera o kwaterach FHQu.W książce NIC nie znajdziecie z nowych rzeczy. Szkoda blisko 50 zł.Ale jest za to jedno szokujące oświadczenie D.Suli. Przez Riese" należyc rozumieć TYLKO kwaterę główną fuhrera. Jest to pierwsze tak poważne oświadczenie polskiego historyka dr Doroty Suli absolwentki KUL-u.Pani Sula nie podaje swoich dowodów na to , tylko przepisuje wszystko z książki Seidlera.A dlaczego o tym pisze! Piszę dlatego,że pani D.Sula udzieliła wywiadu pani red. Krystynie Smred z Tygodnika Wałbrzyskiego" nr 10 z 2004 s.21 gdzie D. Sula mówi.....Moje opracowanie od innych różni się przede wszystkim to, że skoncentrowałam się wyłącznie na FAKTACH NIE PODLEGAJĄCYCH NAJMNIEJSZEJ WĄTPLIWOŚCI" ...Mało tego D. Sula w wywiadzie mówi, że po raz pierwszy w Polsce ujawnia, że w Walimiu była filia obozu Gross Rosen, bowiem do tej pory mówiło się, że w Walimiu istniały tylko obozy pracy przymusowej, a to nie to samo ! Pora chyba zamykać forum o Riese, no chyba że dr J.Kudelski nie podda się i coś odpowie D.Suli ?!Pozdrawiam wszystkichSzperacz gazetowyRieseman
kudi Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 heheniezla podpucha :)Wiesz co Riesemann... tak sie sklada ze przypadkowo mam kopie akt komendanta Gross Rosen. :)I mozna cos w tym temacie pogrzebac. W amerykanskim instytucie powolanym by badac sprawy zaglady Zydow sa rowniez dokumenty na temat Gross Rosen, sa zdjecia, relacje swiadkow. Podobna dokumentacja jest w Tel Avivie. Ciekawi mnie czy w tej ksiazce ktos sie na te dane powolywal??pozdrrobert_kudelskiP.S. I prosze nie podpuszczac :)
Gość Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 Witam!Pragnę poinformować, że polemikę z poglądami Pani dr Doroty Suli znajdziesz w jednym z najbliższych numerów Odkrywcy" w artykule mojego autorstwa - prawdopodobnie będzie to numer czerwcowy (cz. II materiału o Górach Sowich). Zapraszam do lektury.PozdrawiamPiotr Lewandowski(Wars98)
Rieseman Napisano 22 Kwiecień 2004 Autor Napisano 22 Kwiecień 2004 Witam serdecznie!Miło, że Kudi jako autor książki o Riese zabrał głos, ale sie zawiodłem, bo nie chodziło o podpuszczanie ale głos merytoryczny. Co do pytania z jakich źródeł archiwalnych korzystała D.Sula to są one następujące: GiOKBZH (obecnie IPN), Żyd. Instytut Historyczny, Państwowe Muzeum Oświęcim-Brzezinkai Państwowe Archiwum we Wrocławiu ( stamtąd kserokopie dokumentów posiada Muzeum Gross Rosen ) oraz przesłuchania więźniów. I to tyle.Myslę że po opublikowaniu głosu polemicznego w Odkrywcy" będzie można rozgrzać się więcej.Zdaje się że wówczas nasi rodzimi eksploratorzy na nowo podziela się na zwolenników co do Riese. Choć musze przyznać, że najwieksza grupa jednak optuje za kwaterą Hitlera. Dziwi tylko, że wydawca książki D.Suli czyli Muzeum Gross Rosen lansuje tę ieomylną prawdę" . Chyba Muzeum Gross Rosen jako wydawca zapewne wie, że bierze odpowiedzialność za wydaną książkę - no chyba że przedstawi własne nie budzące żadnej wątpliwości dowody, ale tych niestety w książce nie ma!PozdrawiamRieseman
Gość Napisano 22 Kwiecień 2004 Napisano 22 Kwiecień 2004 Witam!Do RiesemanaArtykuły. Cz. I w numerze majowym O", cz. II w czerwcowym. Powinieneś później inaczej spójrzeć na całą sprawę. Zresztą zobaczysz co się będzie działo.Pozdr.Piotr Lewandowski (Wars98)
kudi Napisano 22 Kwiecień 2004 Napisano 22 Kwiecień 2004 Riesemanwiesz co... w Walimiu byl oboz pracy przymusowej to fakt. Nie mowilo sie oficjalnie o KL Wustewaltersdorf bo nie byl do tej pory ujawniony dokument sygnowany taka wlasnie nazwa (KL). Faktem jest ze wciaz mowi sie o wiekszej liczbie obozow-filii Gross Rosen, ale jest to wciaz ilosc otwarta. Wiadomo ze byly inne poza ogolnie znanymi, ale nie wiadomo dokladnie gdzie. Bo oprocz Wilczura, Cery i Kruszynskiego nikt nie prowadzil duzych badan terenowych w tym martyrologicznym zakresie. Jesli pani Sula znalazla dokument sygnowany KL Wustewaltersdorf to milo, ale nie zmienia to nic ani w zakresie przeznaczenia Riese, ani w zakresie etapow budowy itp. itd. Chociaz z tego co piszesz szkoda ze sa to tylko polskie zrodla. pozdrrobert_kudelski
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.