Gość Napisano 25 Sierpień 2002 Napisano 25 Sierpień 2002 zobaczwww.militariaweb.com kilknij na krzyz zelaznywww.petrele.dyndns.org/gun_k98html
Gość Napisano 25 Sierpień 2002 Napisano 25 Sierpień 2002 W jaki sposób uruchomić zardzewiały zamek do K98? Dotychczasowe próby polegające na wymoczeniu w roztworze sody, usunięciu rdzy i spryskaniu wd 40 nie dały rezultatu. Pozdrawiam.
mosin Napisano 25 Sierpień 2002 Napisano 25 Sierpień 2002 żelaztwo najlepiej czyścić octem lub kwaskiem cytrynowym (to drugie chyba nawet lepsze, ale to moja opinia). powodzenia!
Gość Napisano 26 Sierpień 2002 Napisano 26 Sierpień 2002 opalić nad ogniem .. postukać.. zaoliwić .. i tak do skutku .. jak rdza się nie zlała powinno ruszyć..
Gość Napisano 26 Sierpień 2002 Napisano 26 Sierpień 2002 Elektroliza w 10% kreciku" tak ze 12 godzin (minus na przedmiot + na kawałek blachy), można też trochę odmoczyć w occie (trochę rozpuści rdzę w środku). Wyżarzenie też jest dobre. Potem wymoczyć w nafcie i śrubokrętem podważyć lub młotkiem popukać ;-)). I chyba tak do skutku. Może się ruszy.
Gość Napisano 26 Sierpień 2002 Napisano 26 Sierpień 2002 Dziękuję za rady, a tak na marginesie ów zamek jest pamiątką z postoju w Mikoszewie, kiedy to jadąc do Łeby po prostu nie mogłem nie zboczyć w to miejsce -:).
Gość Napisano 26 Sierpień 2002 Napisano 26 Sierpień 2002 Ja najpierw zrobiłe elektrolizę, a potem tydzień moczyłem w nafcie. Potem delikatnie młoteczkiem i WD40 w szczeliny. Teraz chodzi jak złoto. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.