AleksandraHerman Napisano 25 Sierpień Napisano 25 Sierpień (edytowane) Cześć, Próbuję odnaleźć dzieje mojego prapradziadka - Marceli Herman. Został on przydzielony do Baonu Zapasowego 50 pp strzelców kresowych (tak wyczytałam z dokumentu wojskowego) w listopadzie 1919 r. Prawdopodobnie był przydzielony do taborów (?), a po wstępnych ćwiczeniach do rzeźni (? - nie umiem rozczytać tego słowa) wojskowej, w której przebywał od marca do listopada 1920 roku. Dokument podpisał Stanisław Miodoński (KRU Równe) 9 Maja 1939 roku. Autentyczność podpisu ppłk. w st. spocz. Wiktor Matczyński. Dziadek urodził się w Futor Budki, gm. Buderaż, pow. Dubno. Mieszkał w Równe - Cegielnia ul. Wojskowa 28/1 (miejsce prawdopodobnie wynajmowane - może są jakieś zapisy najmu?), a miejscem postoju było Dubno. Miał stopień szeregowca w Tabxxx (?) Macie ogromną wiedzę, może udałoby Wam się mi pomóc choć trochę odkryć tożsamość mojego dziadka. Według rodziny i przekazywanej przez pokolenia informacji zaginął po tym, jak go złapali w łapance. Nic więcej nie wiem. Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek pomoc. Edytowane 25 Sierpień przez AleksandraHerman Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi