Betu Napisano 2 Sierpień 2023 Share Napisano 2 Sierpień 2023 Takie dzisiejsze znalezisko, niestety wiem tylko na 90% że jest srebrna. Ktoś może coś dalej podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Betu Napisano 3 Sierpień 2023 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2023 Dodałem dwa zbliżenia tego, co na monecie można odczytać. Niestety , pomimo że szukam od wczoraj, nie znalazłem odpowiedzi, co to może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dennis Napisano 13 Sierpień 2023 Share Napisano 13 Sierpień 2023 (edytowane) On 3.08.2023 o 20:56, Betu napisał: Dodałem dwa zbliżenia tego, co na monecie można odczytać. Niestety , pomimo że szukam od wczoraj, nie znalazłem odpowiedzi, co to może być. Jakiś wstępny typ jest Co więcej można dopatrzeć się również podobieństwa następnej litery "R" Ciut gorzej z drugą stroną ale ta konkretna moneta to https://en.numista.com/catalogue/pieces108522.html Natomiast szerzej należy szukać w linii albertyńskiej (ca. do roku 1525-50), wówczas zmienił się c krój litery "A" na bardziej współczesny. https://en.numista.com/catalogue/index.php?e=saxony_electorate&r=&ct=coin&im1=&im2=&tb=y&tc=y&tn=y&tp=y&tt=y&cat=y&ru=&ca=3&no=&v=&i=&b=&d=&u=&a=&dg=&m=&f=&t=27-32&w=&mt=&g=&se=&ie= Edytowane 13 Sierpień 2023 przez Dennis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Betu Napisano 14 Sierpień 2023 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2023 (edytowane) Ja.pi.. Ile ja się naszukałem. Dwie książki już przeleciałem z monetami od istnienia pierwszej monety- tylko błędnie założyłem, że będzie to polska waluta. Szacun. Wielkie dzięki! Edytowane 14 Sierpień 2023 przez Betu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi