Skocz do zawartości

Co znalazłem ???

Kubalo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Znalazłem na Pomorzu coś co przypomina patelke . Dokładniej leżała ona przy okopie jakieś 20 cm pod ziemią . Obok niej znalazłem troche amunicji i innych militariów . Tak więc raczej należała do żołnierza . Jako , że nie znam się zbyt dobrze na rzeczach rosyjskich (podejrzewam , że jest made in ZSRR) to proszę o pomoc w dokładnej identyfikacji co do pochodzenia i przeznaczenia .

http://ju87s.republika.pl/Image2.jpg
Napisano
No, typowo wojskowy sprzęt to to raczej nie jest, ale żołnierze obu wojen często stosowali cywilne utensylia (a zwłaszcza Rosjanie, którzy ani swoim, ani trofiejnym nie gardzili).
Pozdrawiam.
Tomasz.
Napisano
W sumie to tak może być . Gdyż obok był też niemiecki nóż ze srebrną rączką . A z tego co wiem to Rosjanie rochę" grabili . Napewno też leży tam od wojny , bo okolica jest konkretna i niemal wymarła jeżeli chodzi o ludzi

Pozdrawiam
Kuba
Napisano
Miałem podobne trafienie. Patelenka + potłuczony jakiś kufelek ( jakby kryształowy)+ metalowe kubki ( okazało się że starodawne kubki do zbierania żywicy) Co ciekawe wśród tego były skorupki jajka!!! i skrawki niemiecko języcznej gazety. Było to na rosyjskich okopach.
Napisano
Czy twoja patelka była taka sama jak ta moja ?
Hehe a kubki z żywicą też znalazłem (niedobrzy leśnicy zostawiają je w lesie) , śmialismy się z kumplem , że są to rosyjskie kielonki na wódke :)) . Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie