Wichur Napisano 5 Grudzień 2022 Share Napisano 5 Grudzień 2022 (edytowane) Witam. Zajmuje się motocyklami zabytkowymi w zakresie raczej literatury. W Bromberg Zeitung natrafiłem na wzmiankę o tym iż niejaki Thomas Molke po zakupie motocykla NSU w bydgoskim salonie marki wjechał nim z impetem przez szyby do hotelu Adler. Zainteresowany jestem ustaleniem adresu tego salonu. Dodam, iż udało się ustalić koledze który też w tym temacie poszukuje informacji adres salonu firmy Zündapp-to była ul. Dworcowa 27. Może ktoś natrafił na starą reklamę tej marki, z adresem. Warto zachować w pamięci historie takiego miejsca dla miłośników dawnej motoryzacjii. Pozdrawiam Wichur Edytowane 5 Grudzień 2022 przez Wichur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matidkw Napisano 5 Grudzień 2022 Share Napisano 5 Grudzień 2022 (edytowane) Witam. Jestem z Torunia , posiadam 30 motocykli przedwojennych w tym sporo NSU w różnych pojemnościach , niestety żaden z nich nie był z Bydgoszczy bo mam dane każdego z nich z archiwów AUDI TRADITION, nawet z dziennymi datami produkcji , ale ok. 20 lat temu kupiłem w Bydgoszczy DKW SB 200 1936, sprzedający twierdził że od przed wojny był on w Bydgoszczy . mało prawdopodobne, bo w czasie wojny jeśliby nie zarekwirowało Polskie Wojsko , to później by zabrało niemieckie. Posiadam wiele tabliczek z adresami salonów i warsztatów , często były to firmy sprzedające też auta, rowery, maszyny do szycia , gramofony itp. Raczej nie były to salony tylko jednej marki a kilku, można też było zamówić właściwie prawie dowolny motocykl na zamówienie , sprzedawali też używane. Ten ze zdjęć PAUL SKIERKA - DANZIG na DKW SB 350 to był właściwie garaż warsztat . Osobiście nigdy nie spotkałem się z tabliczkami salonów z Bydgoszczy ale na pewno jakieś były ( w Toruniu też) Często reklamy salonów / sklepów są właśnie w gazetach, w różnych książkach o danych miastach też połowa stron to reklamy . Mam np. książke o muzeach w Monachium z 1925 i ostatnie 80 stron to reklamy różnych firm. Ciekawy temat to bydgoskie rowery, posiadam 2 x REKORD DE LUXE produkowane na Nakielskiej przed wojną i Tornedo bordowe (1928-29) kupione w Inowrocławiu kilka lat temu. PS. Ciekawe jakiej pojemności było NSU tego Molke skoro go tak poniosło :-P Edytowane 5 Grudzień 2022 przez matidkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi