Skocz do zawartości

Salon motocykli NSU w przedwojennej Bydgoszczy-Bromberg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam. 

Zajmuje się motocyklami zabytkowymi w zakresie raczej literatury. 

W Bromberg Zeitung natrafiłem na wzmiankę o tym iż niejaki Thomas Molke po zakupie motocykla NSU w bydgoskim salonie marki wjechał nim z impetem przez szyby do hotelu Adler. Zainteresowany jestem ustaleniem adresu tego salonu. 

Dodam, iż udało się ustalić koledze który też w tym temacie poszukuje informacji adres salonu firmy Zündapp-to była ul. Dworcowa 27.

Może ktoś natrafił na starą reklamę tej marki, z adresem. 

Warto zachować w pamięci historie takiego miejsca dla miłośników dawnej motoryzacjii.

Pozdrawiam 

Wichur

Edytowane przez Wichur
Napisano (edytowane)

Witam. Jestem z Torunia , posiadam  30 motocykli przedwojennych w tym sporo  NSU w różnych pojemnościach , niestety żaden z nich nie był z Bydgoszczy bo mam dane każdego z nich z archiwów AUDI TRADITION, nawet z dziennymi datami produkcji , ale ok. 20 lat temu kupiłem w Bydgoszczy  DKW SB 200 1936,  sprzedający twierdził że od przed wojny był on w Bydgoszczy . mało prawdopodobne, bo w czasie wojny jeśliby nie zarekwirowało Polskie Wojsko , to później by zabrało niemieckie. Posiadam wiele tabliczek z adresami salonów i warsztatów , często były to firmy  sprzedające też auta, rowery, maszyny do szycia , gramofony itp. Raczej nie były to salony tylko jednej marki a kilku, można też było zamówić właściwie prawie dowolny motocykl na zamówienie , sprzedawali też używane. Ten ze zdjęć PAUL SKIERKA -  DANZIG na DKW SB 350 to był właściwie garaż warsztat . Osobiście nigdy nie spotkałem się z tabliczkami salonów z Bydgoszczy ale na pewno jakieś były ( w Toruniu też)  Często reklamy salonów / sklepów są właśnie w gazetach, w różnych książkach o danych miastach też połowa stron to reklamy . Mam np. książke o muzeach w Monachium z 1925 i ostatnie 80 stron to reklamy różnych firm. Ciekawy temat to bydgoskie rowery, posiadam 2 x REKORD DE LUXE produkowane na Nakielskiej przed wojną i Tornedo  bordowe (1928-29) kupione w Inowrocławiu kilka lat temu. 

PS. Ciekawe jakiej pojemności było NSU tego Molke skoro go tak poniosło :-P

c6cd06418285a82d1fe2ff5ddf25e76e.jpg

s-l500.jpg

06880193621349711422.jpg

Edytowane przez matidkw