Gość Napisano 22 Sierpień 2002 Napisano 22 Sierpień 2002 Czy ktoś znalazł może coś po niemieckich cywilach na Mierzei Wiślanej. Ja znalazłem niedawno tabliczkę z drzwi widać na niej jedynie (reszta zardzewiała) litery: Die Qualit... CHLO.... von M......brauchCo to może oznaczać?
Gość Napisano 22 Sierpień 2002 Napisano 22 Sierpień 2002 Oznaczo to to co oznacza. Niecmy uciekajac zabierali na pamiatke m.in. tabliczki z drzwi wlasnych domow. Docieraja na Mierzeje gdzie mialy na nich czekac statki ewakuacyjne mocno sie zdziwili. Musieli zostawic wiekszosc przedmiotow na brzegu by przynajmniej uratowac swoj tylek. Mierzeja to swietne miejsce do eksploracji.
okrutny Napisano 22 Sierpień 2002 Napisano 22 Sierpień 2002 Mam pytanie odnośnie mierzei. Wybieram sie na początku września z kolegą na mała eksplorację i nie wiem w jakie tereny najlepiej się udać. Czy jechać do m. Piaski i tam kopac czy może gdzieś bliżej. Pozdrawiam i z góry dziękuję za informacje.
Gość Napisano 22 Sierpień 2002 Napisano 22 Sierpień 2002 Mierzeja Wiślana jest mocno przekopana, ale warto szukać wszędzie...Mam tylko prośbę zasypujcie po sobie dołki bo potem straż leśna się wścieka i chyba ma rację. Polecam przebrno, przy OSW Koszarka (różowy dom przy wieździe do Krynicy).Pozdrawiam
JarekR Napisano 22 Sierpień 2002 Napisano 22 Sierpień 2002 WitamZgadzam się z Kacprem, Piski są mocno przekone, ze dwa lata temu byłem z kolegą i znalezliśmy (!!) przy wykopie puszkę z maską w środku!!! polecam raczej poruszać się w stronę Krynicy - można znaleść sztućce, paterki i inne rzeczy, nie spotkałem się z leśnymi, trzeba uważać (Park Krajobrazowy), czy ktoś się na nich natknął??? ile ta przyjemność" kosztuje??? Cały czas uważam że nie da się wyciągnąc wszystkiego (po innych można dużo znaleść: ostatnio znalazłem pełne ładownice, prawie w centrum Stegny, blisko plaży, gdzie dołków jest co nie miara!!! pozdrawiam Jarek
Gość Napisano 23 Sierpień 2002 Napisano 23 Sierpień 2002 Warto szukać też w okolicach leśniczówki (tej bliżej Piasków) z tamtąd nigdy nie wraca się z pustymi rękami. Jeśli chodzi o leśników to ciężko ich spodkać na wykopach. Jeżdzą jeepami toyoty. Prędzej można się natknąć na SG. Jle wynosi mandat nie wiem. Warto szukać też w Kątach Rybackich (głównie od strony morza) tuż przy wydmach.
Gość Napisano 25 Sierpień 2002 Napisano 25 Sierpień 2002 Pod Kątami Rybackimi znalazłem emaliowaną tabliczkę z niemieckim napisem głoszącym w przybliżeniu iż aby wysiąść na przystanku na żądanie należy zgłościć to obsłudze".Przyłączam się do apelu o zasypywanie dołków. Wystarczy dziur po bursztyniarzach
Gość Napisano 26 Sierpień 2002 Napisano 26 Sierpień 2002 HejJak gdzieś tam pisałem na mierzeji bywałem dość często, w tym roku pierwszy raz z wykrywaczem i moje wrażenie jest takie: mniej wskazań bym miał łąząc po złomowisku :-) Autentycznie przy dyskryminacji ustawionej na max, po przejściu 50 metrów mi się znudziło (sam łaziłem) co krok to piszczy, inna sprawa że szukałem w miejscu spalonego samochodu.Co do miejsc to ja mam ciekawe miejsca, co do Piasków to tam mi się teren nie podoba bo las świerzy i mało ciekawy, ale za to Krynica Morska, Konty to meekka poszukiwaczy. No i przeczytajcie moje posty ostatnie w temacie niewypałów i grobów one się ściśle powiązane z Mierzeja. Uważajcie na niewypały, żmije i dziki
Gość Napisano 26 Sierpień 2002 Napisano 26 Sierpień 2002 Wiedźmin ten spalony samochód to jaki-po niemcach? Jeśli tak to skąd wiedziałeś, że właśnie tam spłonął (czyżby jakieś przekazy ustne, a może przypadek). Zgadzam się, że mierzeja to raj dla poszukiwaczy. Penetruję ją wiele lat i zawsze jestem zadowolony.Pozdrawiam
Gość Napisano 26 Sierpień 2002 Napisano 26 Sierpień 2002 Hmmm dlaczego wiem że tam spłonoł samochód??? Lepiej powiedzieć że tak przypuszczam, to co jeset pewne to:Miejsce - droga na terenie dosć mocno umocnionym, jak pisałem w okolicy ciagle wyje wykrywacz więc teren mocno nafaszerowany złomem czyli jakąs więkrza walka choc na mirzeji chyba trudno o miejsce gdzie ostrej walki nie było.Ślady - w drodze druty po oponie, po przeciwnej stronie drogi resztka nadpalonej opony, pamietam że jeszcze dźwi się walały w tym miejscu. Mnustwo spalonych łusek (brak spłonki)z kałuże ołowiu któy wypłynoł z pocisków pistoletowych, jakieś kawałki blach itp. Moja teorja - samochód z amunicją spłonoł w tym miejscu.Oczywiście zdaje sobie sprawe że dowody są takie jak żadne, ale ... uwazam że w miare sensowne, jeśli będe miał z kim to teren sprawdze dokladniej, zobacze co tam znajduje się więcej, i albo znajde konkretne szczątku pojazdu albo nie. Na chwile obecną dla potrzeb włąsnych uważam że tam spłonoł samochód. Jeśli jesteś zainteresowany to moze kiedyś wspólnie to sprawdzimy.Podkreślam że jestem świadom małości dowodów podpierających moją teorje
Gość Napisano 28 Sierpień 2002 Napisano 28 Sierpień 2002 Do Wiedźmina: Czy ten samochud był znaleziony gdzieś koło Kątów bo jak tak to mogłeś trafić naprawdę wartościowe miejsce nie tylko militarnie, ale i historycznie (wozy dowództwa z Piławy). Mnie osobiście zdziwiła ta opona?? Od tamtego czasu trudno o to aby się utrzymała, a drzwi- czy nie rozpoznałeś od jakiego to modelu samochodu (wnioskuję, że jakaś ciężarówka). Ja też już dość długo jeżdzę na Mierzeję (do Krynicy). Od 8 lat penetruję mierzeję w celu odnajdowania jej historii- głównie tej z 1945 roku. Ponieważ mówisz, że już długo jeździsz na mierzeję to może znalazłeś kiedyś coś związanego z jej przedwojenną historią. Jeśli razem mielibyśmy sprawdzić co to za auto to na mierzei będę niestety dopiero w maju 2003. Jeśli poczekasz to czemu nie... :)Pozdrawiam KacperW.
Gość Napisano 29 Sierpień 2002 Napisano 29 Sierpień 2002 Miejsce gdzie wedłóg mojej teori spłonoł ten samochód znajduje się w okolicach Krynicy Morskiej do kontów z tamtąt to jakieś 10 albo i więcej kilometrów.Co do opony to uważasz że guma nie była w stanie przetrwać tych 50 lat? Jest to tak hmm z 1/5 opony nadpalona przynajmniej tak ja pamietam bo w tym roku dokładnie jej nie oglądałem. Dźwi też nie oglądałem, ale tak z pamięci to przypominały dżwi od Opla blitza ale to tak bardziej strzelam niż wnioskuje.WIesz, na mierzeji z wykrywaczem byłem w tym roku pierwszy raz i jak pisałęm szybko mi się znudziło bo ciągle wył (jak na złomie) pozatym samemu to tak troche nieciekawie się chodzi, jak by było jakieś towarzystwo to co innego. Mam kilka miejsc które bym chciał kiedys sprawdzić, między innymi ziemianka wyglądająca na całą, to miejsce z samochodem.Zobaczymy, może razem to autko sparwdzimy.
Gość Napisano 30 Sierpień 2002 Napisano 30 Sierpień 2002 Co do opony to nie miałem na myśli tego, że guma mogła nie przetrwać, a raczej to iż została w miejscu wypadku". Co do ziemianki to napewno warta odwiedzenia. Parę lat temu w Piaskach odkryliśmy z kolegą, aż 4 i to przy samej plaży. W jednej z nich było siedem niezłych panzerfaust-ów. Pozostałe były puste. Co do samochodu to przypomniałem sobie, że w czasie gdy trwał remont Cesarskiego Dworu w Krynicy znalazłem w okolicach dudowy elementy od Blitza m.in. koło (choć bez opony). Czy w tym roku poza wspomnianymi elementami znalazłeś jeszcze coś ciekawego?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.