kolmas Napisano 16 Grudzień 2020 Napisano 16 Grudzień 2020 Witam szanownych forumowiczów wpadło w moje ręce trochę funtów . Próbuję ustalić co konkretnie (liczę na waszą pomoc ) i czy da się to jakoś doprowadzić do lepszego stanu . Przeglądam forum i YouTube aby zagłębić wiedzę na tematy usuwanie rdzy,czyszczenia, malowania itd.. Chcę się poradzić żeby nie było za późno Mój plan Bagnet - moczenie w wodzie z mydłem próba rozkręcenia /moczenie w acetonie próba czyszczenia szorstkim zmywakiem Szabla i tulwah(talwar) - woda z mydłem + Środek chemiczny do czyszczenia mosiądzu(głownie są z mosiądzu ) Pochwa od szabli bardzo ładnie zdobiona czym wyczyścić ten nalot ? Pochwa tulwah skórzana i niestety na dole porwana chyba z tym już się nic nie zrobi? Co do muszkietów wiem że powinienem dać je do osoby która się na tym zna jednak mieszkam w Anglii i taka przyjemność kosztowała by mnie więcej niż wartość przedmiotów Ten złamany najbardziej sfatygowany także jemu już raczej nie zaszkodzę. Spróbuję rozkręcić i skleić kolbę klej poliuretanowym wyczyścić acetonem elementy drewniane i metalowe jeżeli nie da rady to wiórkami stalowymi/drobnym papierem ściernym położę nowy lakier i zrobić oksyde na zimno Co do pozostałych trzech zastanawiam się czy ingerować aż tak mocno myślę tylko o użyciu WD40 do elementów metalowych a na drewno woda z mydłem proszę o wszelkie rady sugestie oraz o pomoc w identyfikacji
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.