Skocz do zawartości

cos wam mowia ?

yoony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Głowno - rejon walk Wielkopolskiej Brygady Kawalerii, Żychlin - miejsce postoju oddziałów w Bitwie nad Bzurą, nie wiem, czy coś jeszcze,
Tuszyn - chyba rejon walk Armii Łódź, ale nie jestem do końca pewien.
Górek nie znam.
Napisano
To gdzie by były te Górki?? I co niby miało by łączyć te miejscowości?
Napisano
Wrzesień'39 w okolicach Głowna, Tuszyna został ładnie opisany w wielu publikacjach (choćby monografia Armii Poznań czy GO Piotrków").
Pytanie pewno, czy warto poświęcić tym miejscom więcej czasu? Z opisów książkowych wynikało, że warto, ale na miejscu okazało się, że potrzebny jest łut szczęścia - pozycje strzeleckie prawie się nie zachowały (jeszcze w październiku '39 miejscowa ludność musiała niwelować okopy).
Efekty? Dłuuuugie dni łażenia po okolicy i:
- polska Salamandra wz.31 w pasie natarcia 58 pp.
- przestrzelony magazynek do Browninga wz.28, wraz z ładowarką, kluczem do skręcania, menażką, łyżką i kawałkiem pgazki WSR.32,
-łuska od niemieckiego działka i stanowisko MG - ponad 800 wystrzelonych łusek karabinowych,
-parę kilometrów dalej (na przeczesanym terenie - ktoś wcześniej zignorował słabe sygnały w dołku strzeleckim) szczątki plecaka Wehrmachtu. Niestety, pusty - z zawartości zachował się tylko jakiś pas, którego przeznaczenia nie znam - długośc ok.120 cm, szerokość 2,5 cm skóra jasnobrązowa, skorodowane klamry na obu końcach.
I to wszystko po przeczesaniu dość rozległych terenów.
Napisano
Znalazłeś hełm i narzekasz?? Jak ja bym chciał hełm wykopać!!!
Napisano
Witam!
Okolice Tuszyna 39r.Polska 30DP.Pas obrony o szerokości 10 km.Koncentracja:pr.skrzyd-83pp-wz.196,zachodni skraj lasu na płd od Rodzynek.Cent-82pp-Rodzynki wz.232,wz.239 k/Tuszyna.Odwody w las.na zach od Poddębic.Pal w rej Kalnika..Lewe skrz.84pp-las Niedas i Grabówek.Odwód płn-zach las Grabówek.Odwód dywizji-las płd-zach od Modlicy.
Niemcy:XI KA z 10 armii [18 i 19 DP] i na skrzydle XVI KPanc.18 DP uderzała na Tuszyn z Gucina i Wadlewa.
Walki:Przed 82 i 83 pp spokój.W rej 84pp ciężkie walki-las Grabówek.Niemcy zdobyli wz 233[okolice Górek Dużych]To wzg. kilka razy przechodziło z rąk do rąk.19DP wyszła na lewe skrz Polaków i nma tyły.
Polska poz.ryglowa:Tuszyn-Romanów-Wola R.
Tuszyn 45r-ok.Tuszyna i Woli Komockiej XL KPanc połączył się z Hermann Goring,najbliższe walki- na zach od Rzgowa i o wz.Starowej Góry z 16 br.panc płk Rywża.
Głowno 39r. Polacy: 2DP obsadzała dolinę Morgi od Głowna do Kamienia i poz Zarzewie.Walki w lasach;Chrośna,Woli Cyrusowej i lasach Niesułków[Wołyńska BK]28 DP walczyła w lasach Poćwiardówka.Niemcy nacierali od strony Lipki.
Głowno 45r.-w lesie na zachód od Głowna kwaterował 5 Sudecki pułk czołgów ciężkich.
Owocnych łowow.
Z poważaniem India
Napisano
No, hełm jest piękny: 90% całości farby, stemple w środku (WP+orzełek, słabo widoczny Ludwików, 35) ołowkiem wypisana cyfra 6 (lub 9). Szkoda, że została wyrwana wkładka i podpinka. Znaleziony w takim miejscu, że śmiało można określić nawet z którego batalionu był jego właściciel (pozostałe jednostki, ktore tam walczyły to kawaleria).
Eeee, nie narzekam - jakość tego sprzętu była przednia (radzieckie wz.40 z pobojowisk 1944 r. które wykopywałem później są w fatalnym stanie).
Ale ile się złaziłem w tych okolicach...
Tomasz.
P.S. Jeszcze ciekawostka - w lesie przy drodze natknąłem się na coś, co wyglądało na lewarek od samochodu (kolor zielony, owinięte w rozpadający się kawalek ceraty, brezentu...). Wywaliłem w diabły. Dokoła jeszcze było sporo śmieci - jakieś blachy, szkło, kawałki gumy itp. Czego to ludzie w lesie nie wyrzucą" - wściekłem się.
Potem spotkałem starszego dziadka.
Uuu, taak Panie, we wrześniu to tu się działo. Tam na przykład" - pokazuje ręką na tamto miejsce - ozwaliło polski łazik z dwoma oficerami - zagalopowali się i wjechali na pełnym gazie prosto pod lufy niemieckiej artylerii..."
Wniosek? Pomyślmy kilka razy zanim coś wyrzucimy (dotyczy to także śmieci w lesie).
Napisano
Masz lepsze informacje niż w książce: Wyzwolenie ziemi łódzkiej styczeń 1945". A zwaszcza o HG.
Pozdrawiam
Napisano
Ad. India - faktycznie, w literaturze spotyka się twierdzenia o walkach w lesie Niesułków (kompleks pomiędzy Lipką, Janinowem a Grzmiącą). Weryfikacja informacji w terenie skłania mnie do twierdzenia, że była tam raczej koncentracja wycofujących się jednostek GO Piotrków" (żadnych łusek karabinowych, za to porzucone skrzynki amunicyjne do Browninga wz.30, ochraniacze na lufy od kb-ków i takie tam drobiazgi). Jedynie na skraju (koło Buczka) pozycja 75 mm Schneidera wz.97 z dwiema wystrzelonymi łuskami - przypuszczam, że jej zadaniem były działania opóźniające przed koncentracją koło Woli Cyrusowej i może to z tego względu wziął sie mit o walkach w tym lesie.
W 1914 r. tam się faktycznie dużo działo - niestety, okopy są już czyste.
Napisano
Do Tomasz 70-widzę,że po tych samych dziurach chodzimy!Mówisz,że po pierwszej wojnie nic nie zostało??????Zajrzyj do rowów melioracyjnych!!!To wstyd żeby chłopaki z Warszawy wywozili nam pierwszowojenne znaleziska.Oni juz dawno pomyśleli o rowach-a TY-co tylko po okopych chodzisz???
Do zobaczenia w lesie.Lub na którejs z polnych dróg.
Napisano
India,
jestem wewnętrznie moralnie rozdarty! Urodziłem się i wychowałem w tych okolicach, wyszczerbiłem osłonę talerza o każdy kamień i... od 1998 r. mieszkam w W-wie... Strasznie tęsknię za rodzinnymi okolicami Łodzi, Brzezin i Głowna, a teraz, po tym co napisalaś, jako chłopak z W-wy chyba nie mam prawa się tam pojawiać...

Ad. meritum sprawy - miałem ten luksus penetrować okolicę jako jeden z pierwszych - i faktycznie nastawiałem się na okopy (czasami trafiały się cudne rzeczy - np. mosiężny podajnik do nietypowego Maxima z końca XIX w. czy rosyjski srebrny kubek z tego samego okresu). W rowach melioracyjnych natrafiałem jedynie na odłamki, łuski i łódki karabinowe...
Tomasz.
P.S. Naprawdę jesteś z Łodzi???
Napisano
Tomasz 70.To był przeciez żart-ja też ogólnie kopię wszędzie,byle jak najdalej od Łodzi.Po prostu stwierdziłam fakt,że chłopaki z Warszawy maja niezłe osiągnięcia na naszych terenach[I W.S] A to dlatego,że myślą ! Nie mam im nic do zarzucenia.Mój mąż jest Warszawiakiem-i do dziś płacze,że niemal siłą zmusiłam go do pprzeniesienia do Łodzi! Z tego też powodu duzo grzebiemy pod W-wa.Kopałeś na carskich magazynach???Skoro mieszkasz w W-wie-powinieneS znać teren?
Jeśli chodzio 39r to właściwie mam swoją teorię na ten temat-i szukam bardzo,bardzo daleko od Łodzi-są ciekawsze tereny,choć z roku na rok coraz bardziej przetrzebione.
Trzymaj się!
Napisano
;))) Eeee..., no mam poczucie humoru (a tak mi się przynajmniej wydaje);))).
W magazynach nie kopałem - pod W-wą łatwiej jest znaleźć pobojowiska z 1944 r., niż z I WŚ (a i te są straszliwie przetrzebione).
Zresztą, gdzie się nie ruszyć, widać ślady działania iewidzialnej ręki". Kiedyś Prem vel Wątróbka (ukłony!) opublikowal w sieci artykuł o konieczności zakopywania skarbów dla przyszłych pokoleń - jeśli tak dalej pójdzie, jego myśli uzyskają znamion wizjonerstwa...
Napisano
Chciałeś powiedzieć-niewidzialnej łopaty...Czy Ty aby nie czepiasz się,że ktoś się dobrał do obiektów???He,he,he-jak by co to ja nie mam pojęcia -Kto?Bedziemy w W-wie pod koniec miesiąca przez 3dni-takie tam...w betonach.Może spotkamy się na miejscu?Oczywiście jeśli interesuje Cię cos poza wykrywaczem.
Napisano
Propozycja nie do odrzucenia! :)))
Zawsze jestem otwarty na kontakty z ludźmi, a szczególnie z ranży".
Dogadamy się na privie. Daj znać kiedy dokładnie będziesz.
Pozdrawiam!
Tomasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie