evian1 Napisano 19 Luty 2017 Autor Share Napisano 19 Luty 2017 Witam. Od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu takiego pozłoconego thalara, którego ktoś przerobił na wisiorek. Ostatnio próbowałem znależć oryginalną wersję tej monety i mi się nie udało. Magnez tego nie chwyta, średnica 22mm. To moneta czy jakiś wisiorek.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 19 Luty 2017 Share Napisano 19 Luty 2017 Saksonia, Fryderyk Krystian (1763), 1/12 talara (dwa grosze), men. Drezno. Prawdopodobnie został pozłocony i przerobiony na zawieszkę/medalik.http://wcn.pl/archive/30_0682?q=Fryderyk+Krystian+1%2F12+talara+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evian1 Napisano 19 Luty 2017 Autor Share Napisano 19 Luty 2017 Dzięki wielkie Rosforek. Namierzylem dzięki tobie chyba taka sama bo miałem problem ze znalezieniem tego z rozetkami. Zawsze troszeczke inny☺ http://www.katalogmonet.pl/Katalog/Monety-Rzeczypospolitej-1506-1795/Fryderyk-Krystian-1763/dwugrosz-1-12-talara-inicjały-po-bokach-tarczy-ornamenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 19 Luty 2017 Share Napisano 19 Luty 2017 Nie zwróciłem uwagi na detale. Ten z mojego linku to nie jest ta odmiana. Znaleziony przez Ciebie egzemplarz to próba (to również nie jest ta odmiana). Na skanie widnieje Twoja odmiana.Skan/Źródło:Kamiński C., Żukowski J., Katalog monet polskich 1697-1763 (epoka saska), Warszawa 1980, s.373 (poz. 1559). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evian1 Napisano 19 Luty 2017 Autor Share Napisano 19 Luty 2017 Jeszcze raz wielkie dzięki. PozdrawiamP.S szczerze, to znalezienie różnic przerasta mnie. Ale jeszcze raz dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.