Sorento Napisano 28 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2017 Witam Wszystkich! Z góry przepraszam jesli wybrałem nie to miejsce albo popelniłem inny bład ale nigdy nie korzystałem z żadnych forów. Ale do rzeczy, znalazłem 3 monety 50 fenigów chyba z roku 1920 lub 18, monety mają po środku dziurke.Z tego co udało mi sie znaleźc na temat monet to tylko ze był projekt takiej monety zastępczej z dziurka ale nie wszedł do obiegu. Czy może ktoś wie co to za monety, postaram się wrzucic fotke niebawem ale uprzedzam ze są w złym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edekreak Napisano 3 Luty 2017 Share Napisano 3 Luty 2017 Czekamy na fotke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skóra Napisano 7 Luty 2017 Share Napisano 7 Luty 2017 Koniec pierwszej wojny światowej (1916-1918) oraz lata szalejącej hiperinflacji (1920-1923) przyniosły w Niemczech falę pieniędzy zastępczych wprowadzanych masowo do obiegu przez władze miast, okręgów administracyjnych, a także duże zakłady przemysłowe, sieci sklepów oraz... obozy jenieckie. Ilość wzorów i odmian była tak duża, że niestety do dziś nie powstał ani jeden kompleksowy katalog obejmujący wszystkie znane egzemplarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.