phoenyx Napisano 6 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2017 Witam,Mam nietypową arabską aluminiową monetę (2-3cm) w swojej kolekcji. Mam problem z jej identyfikacją. Nie wiem gdzie jest oznaczenie daty jej wybicia.Proszę o pomoc w identyfikacji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zozu Napisano 7 Styczeń 2017 Share Napisano 7 Styczeń 2017 Nepal; 25 Paisa; 1983r.Według kalendarza nepalskiego VS (Vikram Samvat) data na Twojej monecie to 2040. Aby odczytać ją na naszą(kalendarz gregoriański) należy odjąć od tej daty 57 lat. Czyli:2040 VS = (2040 - 57) = 1983 AD Tu podobna z 1990r (2047 VS) :http://en.numista.com/catalogue/pieces7872.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoenyx Napisano 7 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2017 Dzięki wielkie ! :)Nigdy w życiu nie zgadłbym tego Państwa - po literkach myślałem że to typowa arabska. Muszę zapytać się w takim razie dziadka skąd u nas taka moneta z Nepalu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.