burgund Napisano 3 Kwiecień 2004 Autor Napisano 3 Kwiecień 2004 Czy ktoś juz próbował robić coś takiego?ja mam juz taką 30tkę.jutro test w terenie.nie moge sugerowac się pomiarem w powietrzu ale monete 2gr bierze z 24 cm a starą PRLowską 20złotówke z 35cm.Troche to za sprawą samej elektroniki ale...Jeśli ktoś chce więcej na ten temat to napiszę więcej po jutrzejszych testach w terenie.Co do sondy to wykrywa nawet monetę ułożoną na kańcie".
stec Napisano 4 Kwiecień 2004 Napisano 4 Kwiecień 2004 Witam.Jak dla mnie osiągi twojego PI są naprawdę super.Ja jak dotychczas złożyłem konstrukcję PI z EP8/2000 i monetkę 5 groszy łapie zaledwie z 15 cm w powietrzu. Narazie zamierzam zrobić sobie inny wykrywacz PI, a może nawet konstrukcję VLF. Czy możesz zdradzić do jakiej konstrukcji PI dorobiłeś tą sondę, jeżeli to nie tajemnica? A jak tajemnica to może na maila. Ale myślę ,że jest wiele osób zainteresowanych tematem zrobienia se własnego wykrywacza o dość dobrych parametrach. Jeśli posiadasz jakieś schematy tej konstrukcji to byłbym bardzo wdzięczny za przesłanie na maila wszystkich pomocnych materiałów dotyczących budowy tej konstrukcji.Z góry wielkie dzięki!!!POZDRAWIAM.STEC"
burgund Napisano 4 Kwiecień 2004 Autor Napisano 4 Kwiecień 2004 jak bede miał troche wolnego czasu to podziele sie tym co robie od 6 lat.jest to gerber.dokumentacje kupiłem od kogos kto robił prace dyplomową.sam doszedłem jak poprawic mu czułość.pozdrawiam.
burgund Napisano 21 Kwiecień 2004 Autor Napisano 21 Kwiecień 2004 żeby zrobić taką sondę trzeba znać dokładną średnicę swojej sondy , ilość uzwojeń,i średnicę drutu.obliczamy długość drutu i taką ilość należy użyć.Na kawałku sklejki o wym.50 na 50cm kładziemy szeroką taśmę klejącą , klejem do góry.Końce tej taśmy podklejamy pod spód.Na środku tej powierzchni cyrklem rysujemy koło o średnicy około 14cm.przyklejamy drut zaczynając od środka ślimakowo" zachowując odstep między zwojami 1-2 mm.Po zakończeniu całość pociągamy klejem np.żywicą.Po wyschnięciu obcinamy brzegi taśmy.Teraz wystarczy zamknąć ją w obudowie przewód wyprowadzając na brzegu.Po ostatnich poszukiwaniach stwirdzam że potrafi znależć nawet drucik wielkości szpilki. gdyby był problem prosze pisać na Piotrek6061@interia.pl
lionus Napisano 22 Kwiecień 2004 Napisano 22 Kwiecień 2004 Probowalem przed rokiem robic cos takiego (w identyczny sposob- telepatia, kurczee ;)) ), ale osiagi byly mizerniutkie, jak sadze z nieprawidlowych parametrow (ilosc zwojow, fi DNE). Czy masz moze jakies wzory na obliczanie takich cewek? Szukalem troche po sieci, ale znalazlem glownie 'zwykle cewki'.Acha- czy przypadkiem srednica cewki nie jest zdeterminowana przez ilosc zwojow i srednice DNE (skoro nawijamy ze standardowa odlegloscia miedzy 'sciezkami' - np. gruboscia szpilki wbitej w matryce - tak ja utrzymywalem rownomierna odleglosc miedzy zwojami ;)) )? pozdrawiamGrzegorz
inio_01 Napisano 29 Kwiecień 2004 Napisano 29 Kwiecień 2004 pisales w innym temacie ze podzielisz sie wiadomosciami na temat nowego gerbera pracujacego na f=200hz ktory lapie manety ustawione na kancie moze przy okazji jakis schemat? i kilka informacji dotyczacych strojenia do tego stopnia ze swoich doswiadczen z tym modelem Pozdrawiam
burgund Napisano 8 Maj 2004 Autor Napisano 8 Maj 2004 moj wykrywacz pracuje na 300 nie na 200Hz.jesl chodzi o plaska sonde to srednica drutu jak w standardowej do tego czyli o,6mm.Dlugosc drutu jest taka sama jak w standardowej sondzie 40-tce czyli 1380cm.odleglosc miedzy zwojami okolo 2mm.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.