Skocz do zawartości

płaska sonda do PI

burgund

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś juz próbował robić coś takiego?ja mam juz taką 30tkę.jutro test w terenie.nie moge sugerowac się pomiarem w powietrzu ale monete 2gr bierze z 24 cm a starą PRLowską 20złotówke z 35cm.Troche to za sprawą samej elektroniki ale...Jeśli ktoś chce więcej na ten temat to napiszę więcej po jutrzejszych testach w terenie.Co do sondy to wykrywa nawet monetę ułożoną na kańcie".
Napisano
Witam.
Jak dla mnie osiągi twojego PI są naprawdę super.Ja jak dotychczas złożyłem konstrukcję PI z EP8/2000 i monetkę 5 groszy łapie zaledwie z 15 cm w powietrzu. Narazie zamierzam zrobić sobie inny wykrywacz PI, a może nawet konstrukcję VLF. Czy możesz zdradzić do jakiej konstrukcji PI dorobiłeś tą sondę, jeżeli to nie tajemnica? A jak tajemnica to może na maila. Ale myślę ,że jest wiele osób zainteresowanych tematem zrobienia se własnego wykrywacza o dość dobrych parametrach. Jeśli posiadasz jakieś schematy tej konstrukcji to byłbym bardzo wdzięczny za przesłanie na maila wszystkich pomocnych materiałów dotyczących budowy tej konstrukcji.
Z góry wielkie dzięki!!!
POZDRAWIAM.
STEC"
Napisano
jak bede miał troche wolnego czasu to podziele sie tym co robie od 6 lat.jest to gerber.dokumentacje kupiłem od kogos kto robił prace dyplomową.sam doszedłem jak poprawic mu czułość.pozdrawiam.
  • 3 weeks later...
Napisano
żeby zrobić taką sondę trzeba znać dokładną średnicę swojej sondy , ilość uzwojeń,i średnicę drutu.obliczamy długość drutu i taką ilość należy użyć.Na kawałku sklejki o wym.50 na 50cm kładziemy szeroką taśmę klejącą , klejem do góry.Końce tej taśmy podklejamy pod spód.Na środku tej powierzchni cyrklem rysujemy koło o średnicy około 14cm.przyklejamy drut zaczynając od środka ślimakowo" zachowując odstep między zwojami 1-2 mm.Po zakończeniu całość pociągamy klejem np.żywicą.Po wyschnięciu obcinamy brzegi taśmy.Teraz wystarczy zamknąć ją w obudowie przewód wyprowadzając na brzegu.Po ostatnich poszukiwaniach stwirdzam że potrafi znależć nawet drucik wielkości szpilki. gdyby był problem prosze pisać na Piotrek6061@interia.pl
Napisano
Probowalem przed rokiem robic cos takiego (w identyczny sposob- telepatia, kurczee ;)) ), ale osiagi byly mizerniutkie, jak sadze z nieprawidlowych parametrow (ilosc zwojow, fi DNE). Czy masz moze jakies wzory na obliczanie takich cewek? Szukalem troche po sieci, ale znalazlem glownie 'zwykle cewki'.

Acha- czy przypadkiem srednica cewki nie jest zdeterminowana przez ilosc zwojow i srednice DNE (skoro nawijamy ze standardowa odlegloscia miedzy 'sciezkami' - np. gruboscia szpilki wbitej w matryce - tak ja utrzymywalem rownomierna odleglosc miedzy zwojami ;)) )?

pozdrawiam

Grzegorz
Napisano
pisales w innym temacie ze podzielisz sie wiadomosciami na temat nowego gerbera pracujacego na f=200hz ktory lapie manety ustawione na kancie moze przy okazji jakis schemat? i kilka informacji dotyczacych strojenia do tego stopnia ze swoich doswiadczen z tym modelem

Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
moj wykrywacz pracuje na 300 nie na 200Hz.jesl chodzi o plaska sonde to srednica drutu jak w standardowej do tego czyli o,6mm.Dlugosc drutu jest taka sama jak w standardowej sondzie 40-tce czyli 1380cm.odleglosc miedzy zwojami okolo 2mm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie