Skocz do zawartości

Wyprawa Łysobycka

shadee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam .
Natknołem się na internetowej stronce na wzmiankę na temat wyprawy łysobyckiej" ( 19 czerwiec 1831r.).
Temat mnie zainteresował i szukam publikacji ( książki,internet itp. ) na ten temat .

Może z pośród szanownego grona ktoś już poszukiwał odnośnie tej bitwy?
Byłbym wdzięczny za każdą informacje.

Łysobyki - obecne Jeziorzany ( kierunek południowy od Przytoczna ) , woj .lubelskie.
Napisano
Łysobyki - m. w woj. lubelskim, nad Wieprzem; 19 VI 1831 operacja i walki podczas powstania listopadowego. W celu zgniecenia ros. korpusu T.Rüdigera (12 baonów, 21 szwadronów i 24 działa) działającego w Lubelskim J.Skrzynecki skierował korpus A.Jankowskiego (12 baonów, 28 szwadronów, 30 dział) i korpus H.Ramoriny (9 baonów, 8 1/2 szwadronu, 10 dział); Jankowski miał uderzyć na Rüdigera od czoła, Ramorino atakować atakować z falnki, a W.Chrzanowski stojący pod Zamościem zajść Rosjanom tyły. Rüdiger na wieść o przejściu przez Ramorinę Wisły przebył 18 VI pod Łysobykami Wieprz; nie zaatakowany w tym czasie przez Jankowskiego, pobił część jego sił pod Budziskami; zagon Płachowa zagarnął polski park artyleryjski w Rudzie pod bokiem grupy gen.L. Bukowskiego (14 szwadronów, 12 dział). Zorientowawszy się w niebezpieczeństwie, Rüdiger wycofał się za Wieprz. Jankowski, nie próbując pościgu, zawrócił do Warszawy; oskarżony o zdradę, został z rozkazu Skrzyneckiego aresztowany wraz z Bukowskim."

Źródło: Mała Encyklopedia Wojskowa, tom 2, Warszawa 1970, strona 239

Napisano
Powstanie listopadowe znajduje się na peryferiach moich zainteresowań, tak więc nie mogę Ci wskazać konkretnej pracy, z której mógłbyś sie dowiedzieć, którędy maszerowały poszczególne bataliony i szwadrony :-) Odsyłam do dość obfitej literatury traktującej ogólnie o powstaniu, a być może w bibliografii natrafisz na interesujące Cię szczegółowe pozycje. W razie czego namiary na kilka takich ogólnych opracowań mogę podać.

Pozdrawiam
Leuthen
  • 1 year later...
  • 2 years later...
Napisano
Witam, może kolegi już nie, ale mnie tak... z racji pochodzenia przodków. A ma Pan coś ciekawego? Proszę pisać... Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie