Joorkan Napisano 17 Sierpień 2016 Autor Napisano 17 Sierpień 2016 Witam,znalazłem dzisiaj depozycik z zakopanymi takimi żetonami. W pobliżu kiedyś był folwark. Czy to żeton folwarczny? Jakie może być datowanie? (wokół wyskakiwały przedmioty od XVIII do XX wieku). Żetony wybite na cienkiej miedzianej blaszce. Druga strona gładka z przebijającym stemplem. Śr. 22 mm.
Joorkan Napisano 17 Sierpień 2016 Autor Napisano 17 Sierpień 2016 Sorki, myślałem, że idzie odczytać ze zdjęcia. U góry jest 5, na dole FS. Wpadło mi ze 30 takich krążków (dodam, że jak się pewnie domyślacie, że prawie umarłem na zawał myśląc, że oto jakiś skarb).
LukaszRadom Napisano 20 Sierpień 2016 Napisano 20 Sierpień 2016 Proszę więcej info o nazwie folwarku , miejscowości
GoAr Napisano 22 Sierpień 2016 Napisano 22 Sierpień 2016 Również przyłączam się do prośby o podanie miejsca znalezienia żetonów - analiza ksiąg adresowych może pozwoli określić w2ystawcę.PozdrawiamAG
Joorkan Napisano 25 Sierpień 2016 Autor Napisano 25 Sierpień 2016 Żetony znalezione koło folwarku Uklej-Folwarczna (taką to nazwę miało miejsce na mapie z 1930 roku) między Aleksandrowem Kujawskim a Otłoczynem-Stacja, niedaleko rzeki Tążyna. W necie nic prawie nie ma o folwarku Uklej-Folwarczna, może kiedyś miało to inną nazwę, jest za to sporo o folwarku Białe Błota, z tym że nie wiem czy miejsce, o którym mowa należało też do tego folwarku.Będę wdzięczny za dodatkowe informacje o żetonach.
GoAr Napisano 30 Sierpień 2016 Napisano 30 Sierpień 2016 Niestety nie pomogę - nie mam materiałów źródłowych dla kongrsówki.PozdrawiamAG
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.