manierka Napisano 12 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 12 Sierpień 2016 Witam szanownych kolegów. Sprawa która chciałem poruszyć jest bardzo ciekawa podobnie jak pewnie większość osób na tym forum interesuje mnie los zabytkow tych nierochomych jak i innych pozostalych po ostatnich wojnach na terytorium naszego kraju. Chodzi mi o baterie dzial ktora znajduje sie na terenie wlasnie powstajacego kapleksu przy promenadzie tj ul. Uzdroawiskowa czy ktoś z szanownych kolegów może wie jaki los je czeka widać że są w świetnym stanie zachowania i warto by je ocalić. Jest jeszcze inna sprawa równie ciekawa na tym samym terenie zalegają tony śmieci i gruzu" który jest pełen zabytków sprzed 45r jest tam mnóstwo bardzo ciekawych detali architektonicznych większość to secesja ale i przedmioty codziennego użytku prawdopodobnie pochodzi to z porządkowania po nalocie lub z okresu po zakończeniu walk gdy porzadkowano miasto. Część przedmiotów nosi ślady przesilenia itp. Moim zdaniem warto się tym zainteresować i tu moją prośbą bo wiem ze są na tym forum osoby ze Świnoujścia weźcie dajcie znać odpowiednim osobą bo te chałwy kryją ciekawe ze czy które powinny znaleźć się w muzeum pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 12 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 12 Sierpień 2016 Zrobiłem kilka fotek więc osoby zainteresowane proszę info to podesle fotki tylko proszę poważne osoby bo warto ocalić to co tam zalega w gryzie bo myślę że bateria jest chroniona przez konserwatora zabytków? Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 18 Grudzień 2016 Share Napisano 18 Grudzień 2016 Witam Dzisiaj dostałem informacje, że przy budowie hotelu Baltic Park w Świnoujściu są rozbierane niemieckie bunkry prawdopodobnie z nadbrzeżnych baterii artyleryjskich. Zniszczyli już kilka obiektów. Nie znam tych obiektów bo nigdy tam nie byłem. Dostałem info od osoby, która to widziała na własne oczy. Nie mogę tego sprawdzić bo mieszkam na Śląsku.Czy to jest robione legalnie ? Jeżeli tak, to który konserwator wydał na to zgodę ? Czy miłośnicy fortyfikacji ze Świnoujścia wiedzą co się tam dzieje ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.