christian123 Napisano 5 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2016 Witam, proszę o przybliżenie czasu powstania tego medalika i o ile to możliwe, okoliczności, miejsca wykonania itp, oraz pomoc w ustaleniu tożsamości przedstawionych na nim osób.Medalik najprawdopodobniej wykonany z brązu, lecz nie jestem tego pewien.Ja sam po dokładnym przyjrzeniu się medalikowi doszedłem do kilku wniosków, za których weryfikację również byłbym wdzięczny:Na zdj. 1 przedstawiono św. Wojciecha w stroju biskupim z pastorałem i mitrą na głowie, który w dłoni trzyma uniesioną ludzką głowę.(Rzadki, ale spotykany motyw w jego ikonografii). Postać otoczona jest też napisem, który spróbowałem zrekonstruować i według mnie brzmi on: S. ADALBERTE :ORA.PRO N. (Sancte Adalberte ora pro nobis - to jest Święty Wojciechu módl się za nami).Zdj. 2 Tutaj pustka. Może Św. Krzysztof? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christian123 Napisano 5 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2016 Zdj. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christian123 Napisano 5 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2016 Zdj. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
G.Stachu74 Napisano 6 Sierpień 2016 Share Napisano 6 Sierpień 2016 Cześć.Nie miej mi za złe, ale żeby poważnie zająć się tym ciekawym medalikiem wypadałoby mieć zdjęcia lepszej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszRadom Napisano 6 Sierpień 2016 Share Napisano 6 Sierpień 2016 Po prawej stronie są linki do stron jak również strona SzarejSowy która Polecam http://wkregusakrum.blogspot.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar 3 Napisano 2 Lipiec 2019 Share Napisano 2 Lipiec 2019 Medalik XVIII wiek, awers Anioł Stróż ,rewers św Rupert z Salzburga https://pl.wikipedia.org/wiki/Rupert_z_Salzburga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.