batoni Napisano 5 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2016 Witam!Mam taki problem - zawsze po włączeniu wykrywacza znajduję czysty kawałek ziemi i wykonuję automatyczne strojenie do gruntu poprzez tzw. pompowanie. Jednak zauważyłem dzisiaj, że na świeżo zaoranym polu wykrywacz zachowuje się dziwnie - przykładowo znajduję czysty kawałek pola, wykonuję pompowanie", balans gruntu ustawia się na 30. Niby wszystko ok, idę spory kawałek polem, zauważam, że ziemia zmieniła się z piaszczystej na gliniastą więc znów ponawiam procedurę strojenia (spodziewam się, że mineralizacja się zmieniła) a tu znowu wychodzi balans gruntu 30. Więc schodzę z pola parę metrów w las gdzie ziemi jest nieruszana i wykonuję strojenie - cyferki ustawiają się przykładowo na 10. Wracam z powrotem na pole w te samo miejsce gdzie poprzednio stroiłem (tam gdzie GB wyszedł 30) i stroję ponownie a tu wielkie zdziwienie bo zamiast poprzedniego wyniku 30 wychodzi 10 (czyli tak jak z poprzedniego strojenia parę metrów obok w lesie). Wygląda to jakby wykrywacz się zafiksował" na poprzednim wyniku i miał problem ze strojeniem na świeżo zaoranym polu.I tu moje pytanie - jak zachowują się Wasze Tereski. Prosiłbym o opinie użytkowników Teresek 70/705. W jaki sposób stroicie swój sprzęt? Na spulchnionej ziemi czy na ubitej (mimo, że macie zamiar szukać na spulchnionej). Zaznaczam, że nie chodzę z włączonym śledzeniem zmian mineralizacji gdyż czytałem, że pogarszają się osiągi, wykrywacz staje się wolniejszy i czasem potrafi dostroić się do poszukiwanego celu i go nie wskazywać. Z góry dziękuję za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychon08 Napisano 6 Sierpień 2016 Share Napisano 6 Sierpień 2016 Witam. tak jak piszesz wykrywacz dostraja sie przy wlaczonym strojeniu do przedmiotu wykrytego ale tylko jak nad nim dlugo machasz. ja zawsze chodze z wlaczonym sledzeniem. bo wez przyklad z tego ze co kawalek musial bys go dostrajac manualnie zeby najglebiej siegał. tak trzeba by było robic zeby było dobrze a po co. wiadomo ze jak cos namierzyles to wiesz ze cos jest,to pomachaj cewka obok znaleziska to pokaze ci go znowu.x terra dostraja sie super do gruntu. chyba ze masz wlączoną parasolkę na słone plaże to wykrywacz zachowuje się trochę inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychon08 Napisano 6 Sierpień 2016 Share Napisano 6 Sierpień 2016 a jeszcze nie napisałem że na spulchnionej ziemi jest trudniej niż na ubitej bo w niej znajdują się pęcherzyki powietrza co utrudniają pracę wykrywacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
batoni Napisano 6 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2016 Dzięki krzychon08 za podzielenie się swoimi doświadczeniami! Właśnie o to mi chodziło, żeby potwierdzić moje spostrzeżenie, iż na spulchnionej ziemi ciężej dostroić wykrywacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Key_PL Napisano 8 Sierpień 2016 Share Napisano 8 Sierpień 2016 Hej,Potwierdzam szaleństwo na spulchnionym gruncie. Jeśli chodzisz po zróżnicowanym terenie w krótkim czasie, moim zdaniem dobrze korzystać ze śledzenia gruntu, jak wspomniał Kolega powyżej. Nie zapomnij jedynie wyłączyć przy wykrytym sygnale, w przeciwnym przypadku sprzęt dostroi się do niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
batoni Napisano 8 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2016 Dziękuję Key_PL za Twój głos w dyskusji utwierdzający mnie już całkowicie, że z moją Tereską wszystko jest ok. Chyba rzeczywiście przeproszę" się z opcją śledzenia gruntu w takich warunkach jak spulchnione pole i zacznę z niej korzystać.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Key_PL Napisano 12 Sierpień 2016 Share Napisano 12 Sierpień 2016 Nie ma sprawy, nie wiem na ile jest to istotne, ale z tego co pamiętam, zalecane jest strojenie przed startem i włączeniem zmiany śledzenia :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerome2 Napisano 20 Sierpień 2016 Share Napisano 20 Sierpień 2016 Witam kolegów,nie chciałem zakładać nowego wątku,więc szybka prośba pod tym postem. Czy mógłbym prosić o podesłanie instrukcji obsługi do X-terra 705 w jez. polskim?mail: princes2@o2.plZ góry dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.O.P. Napisano 20 Sierpień 2016 Share Napisano 20 Sierpień 2016 odbierz e mail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerome2 Napisano 20 Sierpień 2016 Share Napisano 20 Sierpień 2016 Wielkie dzięki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRASNALEK Napisano 21 Sierpień 2016 Share Napisano 21 Sierpień 2016 Witam i podłącze się- testował ktoś z kolegów cewke Nel Tornado trzy w jednym ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerome2 Napisano 22 Sierpień 2016 Share Napisano 22 Sierpień 2016 Koledzy,jest tutaj ktoś z Gdańsk,lub okolic,kto chodzi z X-terrą 705? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.