Skocz do zawartości

X-Terra 705 strojenie do gruntu na świeżo zaoranym polu

batoni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam taki problem - zawsze po włączeniu wykrywacza znajduję czysty kawałek ziemi i wykonuję automatyczne strojenie do gruntu poprzez tzw. pompowanie. Jednak zauważyłem dzisiaj, że na świeżo zaoranym polu wykrywacz zachowuje się dziwnie - przykładowo znajduję czysty kawałek pola, wykonuję pompowanie", balans gruntu ustawia się na 30. Niby wszystko ok, idę spory kawałek polem, zauważam, że ziemia zmieniła się z piaszczystej na gliniastą więc znów ponawiam procedurę strojenia (spodziewam się, że mineralizacja się zmieniła) a tu znowu wychodzi balans gruntu 30. Więc schodzę z pola parę metrów w las gdzie ziemi jest nieruszana i wykonuję strojenie - cyferki ustawiają się przykładowo na 10. Wracam z powrotem na pole w te samo miejsce gdzie poprzednio stroiłem (tam gdzie GB wyszedł 30) i stroję ponownie a tu wielkie zdziwienie bo zamiast poprzedniego wyniku 30 wychodzi 10 (czyli tak jak z poprzedniego strojenia parę metrów obok w lesie). Wygląda to jakby wykrywacz się zafiksował" na poprzednim wyniku i miał problem ze strojeniem na świeżo zaoranym polu.

I tu moje pytanie - jak zachowują się Wasze Tereski. Prosiłbym o opinie użytkowników Teresek 70/705. W jaki sposób stroicie swój sprzęt? Na spulchnionej ziemi czy na ubitej (mimo, że macie zamiar szukać na spulchnionej). Zaznaczam, że nie chodzę z włączonym śledzeniem zmian mineralizacji gdyż czytałem, że pogarszają się osiągi, wykrywacz staje się wolniejszy i czasem potrafi dostroić się do poszukiwanego celu i go nie wskazywać.

Z góry dziękuję za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami.

Pozdrawiam!

Witam. tak jak piszesz wykrywacz dostraja sie przy wlaczonym strojeniu do przedmiotu wykrytego ale tylko jak nad nim dlugo machasz. ja zawsze chodze z wlaczonym sledzeniem. bo wez przyklad z tego ze co kawalek musial bys go dostrajac manualnie zeby najglebiej siegał. tak trzeba by było robic zeby było dobrze a po co. wiadomo ze jak cos namierzyles to wiesz ze cos jest,to pomachaj cewka obok znaleziska to pokaze ci go znowu.x terra dostraja sie super do gruntu. chyba ze masz wlączoną parasolkę na słone plaże to wykrywacz zachowuje się trochę inaczej

Hej,
Potwierdzam szaleństwo na spulchnionym gruncie. Jeśli chodzisz po zróżnicowanym terenie w krótkim czasie, moim zdaniem dobrze korzystać ze śledzenia gruntu, jak wspomniał Kolega powyżej. Nie zapomnij jedynie wyłączyć przy wykrytym sygnale, w przeciwnym przypadku sprzęt dostroi się do niego.

Dziękuję Key_PL za Twój głos w dyskusji utwierdzający mnie już całkowicie, że z moją Tereską wszystko jest ok. Chyba rzeczywiście przeproszę" się z opcją śledzenia gruntu w takich warunkach jak spulchnione pole i zacznę z niej korzystać.

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie