keniger Napisano 4 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2016 Witajcie!Dawno temu trafił mi się taki oto ogryzek i uznałem, że po wielu próbach identyfikacji warto będzie zasięgnąć waszej opinii. Moneta została znaleziona na wyspie Uznam (księstwo pomorskie), jednak do niczego nie udało mi się jej przypisać. Szerokość 17 mm, w okolicy wychodziły przedmioty od XIV w w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keniger Napisano 4 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2016 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keniger Napisano 4 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2016 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keniger Napisano 4 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2016 3. próba wyostrzenia - nie wiem czy pomogło :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keniger Napisano 4 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2016 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keniger Napisano 4 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2016 5. próba interpretacji napisów otokowych; w moim mniemaniu jest to czcionka średniowieczna/renesansowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keniger Napisano 4 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2016 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keniger Napisano 4 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2016 wpisałem w googlach 'doppelschilling'(popularny nominał na Pomorzu), po czym moim oczom ujawiło się coś takiego - łudząco podobna, jednak ta na zdjęciu jest ze srebra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keniger Napisano 10 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2016 nikt nic? :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudylisek Napisano 11 Wrzesień 2016 Share Napisano 11 Wrzesień 2016 Moim skromnym zdaniem to wit (półszeląg) ze Strzałowa (Stralsund)https://www.google.pl/search?q=wit+strza%C5%82%C3%B3w&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi_wJzLzYbPAhXCdCwKHT5oAsMQ_AUICCgB&biw=1680&bih=923Darz Dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.