Skocz do zawartości

Nowy numer

Gość krecio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Już sie ukazał. O dziwo nawet punktualnie. Wczoraj w mojej wsi juz był w TESCO. Kupiłem Go jak robię to już od 7 lat i po raz pierwszy wkurzył mnie. A w zasadzie jeden artykuł p. Łukasza Orlickiego pt. Wojna Warszyca". Ja rozumiem, że dzisiaj to nawet w dobrym tonie jest jasne i precyzyjne zajęcie stanowiska wobec wydarzeń z lat 1945-48 w Polsce. To zupełnie naturalne. Ale zamieszczanie informacji nieprawdziwych, w prosty sposób weryfikowalnych w wydawnictwie zajmującym się historią to łagodnie nazywając niefrasobliwość i niekompetencja. Otóż na stronie 11 w notce biograficznej dotyczącej M. Moczara znajduje się informacja od 1942 roku członek Komunistycznej Partii Polski". Proponuję autorowi sprawdzenie w jakich latach istniała ta organizacja oraz w jaki sposób zakończyła swój byt. Do treści całego artykułu nie będę się odnosił bo każdy może sobie interpretować fakty jak mu się podoba. Zlikwidowano analfabetyzm po to aby każdy mógł sobie pisac co chce. Byle tylko nie mijał się z prawdą.
Pozdrawiam,
Krecio
Napisano
Witamy!
Rzeczywiście do notki bibliograficznej dotyczącej Mieczysława Moczara wkradł się błąd. Zamiast Komunistycznej Partii Polski powinno być Polskiej Partii Robotniczej. Dziękujemy za zwrócenie uwagi.

Redakcja
Napisano
Hej!

Wlasnie przekartkowalem Odkrywce 4/2004 i dlatego tez zainteresowalem sie tematyem Nowy numer" na forum dyskusyjnym.
I co widze? Jakies enigmatyczne oskarzenia, mowa trawa ktorej wprost nie znosze (patrz politycy ktorym jedyne co wychodzi to totalna krytyka swoich przeciwnikow oraz wciskanie ludziom kitu prosto w oczy - a wszytsko to przy pomocy blizej niesprecyzowanego belkotu).
Czytam wiec dokladnie artykul ktorego sprawa dotyczy i widze ze to o Warszycu. Tak sie skalda iz natknalem sie na te postac w kilku opracowaniach i jedno moge powiedziec na pewno ze Warszyc byl osoba bardzo kontrowersyjna!
A interpretacja faktow zmienia sie bo z uplywem czasu pojawiaja sie nieznane czy tez utajnione wczesniej materialy! Ile potrzeba czasu aby dowiedziec sie jak bylo na prawde w zwiazku z danym wydarzeniem tego niestety nikt nie wie.
Znerwicowanemu koledze polecam troche pokory w stosunku do historii bo z zaprezentowanego stylu wypowiedzi widze ze niewiele ma on z nia wspolnego!!

pozdrowienia dla wszystkich Odkrywcow!
Napisano
gdzie wlodzi jest dzielnica brusy???????????????

jest rejon zwany Brusem od nazwy dawnego majatku i nigdy nie byl dzielnica moze byscie wiec co nieco sprawdzali?
Napisano
mial!!! Ja bym na Twoim miejscu uważał na takie uwagi. One są dzisiaj wysoce politycznie niepoprawne. Historia jak sie okazuje nie jest jedna (NIE JEST TO WYCIECZKA DO PT. REDAKCJI).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie