pol35 Napisano 21 Maj 2016 Autor Napisano 21 Maj 2016 Proszę szanownych kolegów o swoje sugestie co identyfikacji monety w środku tego zlepka. Na moje oko to będzie jakiś kreuzer gdzieś XVII w. Nie mogę identycznego doszukać.To co udało się doczytać to.T.N.CAROL.I.D. może jeszcze BR
Rosforek Napisano 21 Maj 2016 Napisano 21 Maj 2016 Twój zlepek można datować na XIX w. Świadczy o tym moneta na której widzisz fragment legendy otokowej: T. N. CAROLI D. BR. Moneta pochodzi z księstwa Brunszwik-Wolfenbüttel i została wybita za czasów małoletniego Karola II (1815-1830), gdy regencję nad młodym księciem objął Jerzy (1815-1820), książę Walii. Również po tym jak Jerzy został królem Wielkiej Brytanii i Hanoweru (jako Jerzy IV) na monetach z lat 1820-1823 występuje imię GEORG".Czyli moneta musiała zostać wybita w latach: 1815-1823.Źródło:Korczyńska E., Paszkiewicz B., Mennictwo XIX i XX wieku, PTAiN, Kraków 1989 (Seria: Zarys mennictwa europejskiego, red. L. Morawiecki, t. X).na zdj nr 3 (słabo widać) SCHEIDE MÜNZEprzykładowo:http://en.numista.com/catalogue/pieces4707.htmlProponuję cierpliwie pobawić się" w rozłączenie monet (EDTA lub winian).Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Rosforek 15:39 21-05-2016
pol35 Napisano 21 Maj 2016 Autor Napisano 21 Maj 2016 Tam między CAROL a I jest na pewno kropka.Nie mam teraz dostępu do tej literatury, i chciałbym się upewnić.Tak wyglądał na początku, w winianie siedzi już pół roku, i czasami do myjki wchodzi.--- a czy rozłączyć warto,- różne są opinie ---
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.