Skocz do zawartości

Moneta rzymska

Haharo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Średnica ok. 26 mm.
Napis imperator caesar helv pertin avg".
Moneta, jak widać na zdjęciach, jednostronna.
Moneta bądź też fals, lub próba skopiowania oryginału dla bliżej nieustalonych celów komercyjnych. Sam nie potrafię tego ustalić. Udało mi się dowiedzieć dzięki innemu forum oraz internetowi, jedynie tego, że Pertinax rządził zaledwie 3 miesiące w 193 r n. e. Wygląda na fals, lecz ciągle mnie frapuje pytanie po co kopiować monetę mało znanego i nieistniejącego w ogólnej świadomości cesarza? Jeśli już ktoś ją kopiował oddając detale monety ( ma pewne niedociągnięcia), w celu zarobkowym, to wtedy już raczej odwzorowałby obie strony monety. Tak mi się wydaje. Mam nadzieję, że ktoś jest w stanie mi pomóc. Pozdrawiam wszystkich!

Napisano

Kiedyś już wrzucałem na ID podobną historię. Twoja moneta" to guzik stylizowany na monetę. Bardzo ciekawy jest natomiast poziom dokładności odwzorowania.

Napisano
Tak,to będzie to, mimo wszystko interesujące znalezisko :) Dzięki wielkie za indentyfikacje. Swoją drogą ciekawy pomysł aby odwzorowywać na guzikach rzadkie monety.
Napisano
Też mnie to zastanawia. Myślałem wcześniej, że mój przypadek jest dość marginalny. Jednak po głębszym zastanowieniu dochodzę do wniosku, że musiała być na to moda. Szczególnie dlatego, że odwzorowanie rytu monet jest naprawdę dokładne.

Wątpliwości nie ma, że guziory były tłoczone prasą. Pozostaje otwarte pytanie, kiedy takie cuda robiono. Same guziki stylizowane na monetę to nie jest jakieś novum dla mnie, jednak stylizacja na monetę antyczną - już owszem.

Mam nadzieję, że w przyszłości na jaw wyjdzie więcej tego typu znalezisk i będzie można dopasować do tego jakąś teorię. :)
Napisano
Możliwe też, że robiąc te guziki wzorowano się na konkretnych numizmatach, znanych powszechnie np. z jakiegoś muzeum. Może jakieś towarzystwo historyczne/archeologiczne miało takie potrzeby. Temat otwarty... Dzięki za pomoc :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie