Skocz do zawartości

Rytel - wykolejony niemiecki pociąg

hassan_taspinar

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw zacytuję jednak Wańkowicza z książki „Walczący Gryf”, potem dwa fragmenty biografii i informacja z mojego źródła:

Wańkowicz:
„...Sposób, w jaki „Szyszki” wydostają broń, jest równie swoisty jak spalenie „Deutschland”. I pod Grudziądzem na lotnisku wojskowym pracuje aż ośmiu byłych polskich podoficerów. ... Jednak pierwsze dwa Schmeissery zdecydowali się pod połami wynieść Alfred Szuca i Jan Rast” ( przypisek mój : sądzę, że powinno być Rost)

Dalej: „...Ruch oporu coraz bardziej się konsoliduje. Wreszcie, wraz z przyjazdem kpt. Lesikowskiego, nawiązuje się kontakt z konspiracją w kraju. ......... Kiedy została stworzona AK i jako komendant na Pomorze osiada w Bydgoszczy płk Pałubicki, Lesikowski zostaje automatycznie szefem inspektoratu „Hurtownia”. Szalewski jest rad, nie czuje się sam ze swoimi „Szyszkami”. Czas już więc przystąpić do planowanych akcji partyzanckich. W kwietniu 1942 r. pod Rytlem pluton „Szyszek” rozśrubowuje szyny. Transport z czołgami wpada w rzekę. ........ W dwa dni później między Rytlem a Gutowcem „Szyszki” wykolejają inny pociąg; ........Pod Czarną Wodą zostaje wysadzony transport pancerny SS. ........... Wtedy dołącza do działalności „Gryfa” to, czego bardzo było brak – pogłębiony wywiad.” "

cytat z http://odkrywca.pl/zamach-na-hitlera-w-okolicach-zblewa,303329.html

Czołem Koledzy!

Przeglądając dzisiaj archiwalne tematy forum natknąłem się na przepisany fragment książki Wańkowicza Walczący Gryf" w tym fragmencie zawarte są informacje nt wykolejenia pociągów pod Rytlem oraz między Rytlem a Gutowcem
Niestety dla mnie to jest informacja którą słyszę po raz pierwszy (Akcja pod Czarna Wodą jest mi znana) czy któryś z kolegów może posiada jakieś informacje nt temat ? internet milczy, ludzie którzy mieszkają w tej miejscowości również nic nie słyszeli

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie