hassan_taspinar Napisano 13 Marzec 2016 Autor Share Napisano 13 Marzec 2016 Najpierw zacytuję jednak Wańkowicza z książki „Walczący Gryf”, potem dwa fragmenty biografii i informacja z mojego źródła:Wańkowicz:„...Sposób, w jaki „Szyszki” wydostają broń, jest równie swoisty jak spalenie „Deutschland”. I pod Grudziądzem na lotnisku wojskowym pracuje aż ośmiu byłych polskich podoficerów. ... Jednak pierwsze dwa Schmeissery zdecydowali się pod połami wynieść Alfred Szuca i Jan Rast” ( przypisek mój : sądzę, że powinno być Rost)Dalej: „...Ruch oporu coraz bardziej się konsoliduje. Wreszcie, wraz z przyjazdem kpt. Lesikowskiego, nawiązuje się kontakt z konspiracją w kraju. ......... Kiedy została stworzona AK i jako komendant na Pomorze osiada w Bydgoszczy płk Pałubicki, Lesikowski zostaje automatycznie szefem inspektoratu „Hurtownia”. Szalewski jest rad, nie czuje się sam ze swoimi „Szyszkami”. Czas już więc przystąpić do planowanych akcji partyzanckich. W kwietniu 1942 r. pod Rytlem pluton „Szyszek” rozśrubowuje szyny. Transport z czołgami wpada w rzekę. ........ W dwa dni później między Rytlem a Gutowcem „Szyszki” wykolejają inny pociąg; ........Pod Czarną Wodą zostaje wysadzony transport pancerny SS. ........... Wtedy dołącza do działalności „Gryfa” to, czego bardzo było brak – pogłębiony wywiad.” "cytat z http://odkrywca.pl/zamach-na-hitlera-w-okolicach-zblewa,303329.htmlCzołem Koledzy!Przeglądając dzisiaj archiwalne tematy forum natknąłem się na przepisany fragment książki Wańkowicza Walczący Gryf" w tym fragmencie zawarte są informacje nt wykolejenia pociągów pod Rytlem oraz między Rytlem a Gutowcem Niestety dla mnie to jest informacja którą słyszę po raz pierwszy (Akcja pod Czarna Wodą jest mi znana) czy któryś z kolegów może posiada jakieś informacje nt temat ? internet milczy, ludzie którzy mieszkają w tej miejscowości również nic nie słyszeli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemope Napisano 14 Marzec 2016 Share Napisano 14 Marzec 2016 Pierwszy raz o tym słyszę. Znana jest mi tylko akcja pod Czarną Wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.