mamdar7 Napisano 9 Styczeń 2016 Autor Napisano 9 Styczeń 2016 Został urwany jeden wypust mocujący sondę nadawczą do ramy, od przystawki głębokościowej Garretta EagleEye. Całkowicie się odłamał od sondy. Jaki klej zastosować do naprawy?
piotr 880 Napisano 10 Styczeń 2016 Napisano 10 Styczeń 2016 w mojej ramie było podobnie skleiłem klejem o nazwie klej błyskawiczny ,,eco qfix ,, ale nie wiem ktory nich bo na etykiecie nie ma więcej danych - w każdym razie trzyma jak nowe
piotr 880 Napisano 13 Styczeń 2016 Napisano 13 Styczeń 2016 @mamdar7 Tobie mocowanie pękło , u mnie dzisiaj cewka z ,,ramy ,, - niechcące uderzenie
slaweqsb Napisano 21 Styczeń 2016 Napisano 21 Styczeń 2016 Witam. Też miałem ten problem i kupiłem na all...o http://allegro.pl/podwojny-zestaw-mocujacy-cewke-xp-deus-sruby-24h-i5830230049.html przewierciłem ramę i jest ok. myślałem też o klejeniu tych śrób jak w orginale lecz zrezygnowałem.
mamdar7 Napisano 3 Luty 2016 Autor Napisano 3 Luty 2016 Slaweqsb też myślałem o takim rozwiązaniu problemu. Wątpliwości jednak miałem co do grubości ścianek w sondzie nadawczej i ich wytrzymałości na ewentualne obciążenia powstałe na skutek pracy w terenie. Myślę że problem powstaje wówczas gdy temperatura otoczenia podczas poszukiwań jest bliska zera lub minusowa. Tworzywo sztuczne jakie zostało wykorzystane do produkcji sondy jest wtedy mało elastyczne i bardzo wrażliwe na uszkodzenia. Myślałem też o wzmocnieniu tychże ścianek po przez doklejenie paska z plastiku w celu zwiększenia grubości ścianek. I tutaj powstaje problem z doborem odpowiedniego kleju. Ja, jako laik w tej kwestii, tylko za pomocą internetu i na zasadzie eksperymentów mógłbym osiągnąć sukces w tej sprawie. Lecz na to już nie mam zdrowia i szkoda mi nerwów, ponieważ już dwukrotnie kleiłem urwany wypust mocujący sondę nadawczą bez dłuższych pozytywnych rezultatów. Sklejony wypust mocujący nie wytrzymywał powstałych obciążeń podczas poszukiwań i ponownie się wyłamywał. Do klejenia zastosowałem dwa różne kleje o różnych składnikach i choć przestrzegałem procedur klejenia efekt był mizerny. Obecnie sondę do ramy montuje za pomocą taśmy technicznej zbrojonej i plastikowych pasków ściągających. Jest to sposób trochę czasochłonny lecz zapewnia mi poczucie bezpieczeństwa że sonda nie spadnie z ramy. Ogólnie jestem rozczarowany jakością i fabrycznym sposobem zamontowania sondy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.