porta29 Napisano 3 Grudzień 2015 Autor Napisano 3 Grudzień 2015 WitamGrubo zastanawiam się nad dokupieniem nowej cewki do mojego minelaba 705. Naczytałem sie wiele o cewkach NEL (w grę wchodzą wyłącznie wersję 18,75kHz) i obstawiam storm albo tornado. ten drugi ze względu na to że jest lżejszy. pytanie brzmi która cewka będzie lepsza na drobnicę. Z tego co podają dystrybutorzy tornado ustępuje stormowi pod względem głębokości ale ma za to większą czułość na małe przedmioty. Gdzie tu prawda? i czy ktoś zna temat z autopsji?Pozdrawiam
mycha.. Napisano 4 Grudzień 2015 Napisano 4 Grudzień 2015 To wszystko prawda. Jak zadzwonisz do dystrybutora to Cię racjonalnie przekona do TORNADO.Powiem krótko - te cewki to kule u nogi", są ciężkie jak diabli. Ja wybrałem właśnie tornado i po całym dniu mam ochotę ją wysłać w kosmos. Ręka nie ma lekko, a mięczak nie jestem. Teraz byłbym mądrzejszy i bym wziął NEL HUNTER tego wieloczęstotliwościowego ( 3 cewki w jednej). Na plaże i śmietniki mam również SHARPSHOOTER'a i z nią można chodzić do woli. Nic nie czujesz zmęczenia. Ogólnie lubię obydwie ale nie wyobrażam sobie założyć coś jeszcze cięższego na koniec kija.
porta29 Napisano 5 Grudzień 2015 Autor Napisano 5 Grudzień 2015 To znaczy że wybiorę Tornado. Dzięki za odpowiedź. A co jeśli chodzi o osiągi? głębokie dołki kopiesz? jak małe rzeczy potrafi wykryć?
mycha.. Napisano 6 Grudzień 2015 Napisano 6 Grudzień 2015 Dołki kopiesz tak głęboko jak leży to co wykopujesz ;-)Mój Tornado jest 7,5 kHz i wiele razy znajdowałem rzeczy wielkości pokrętła od zegarka naręcznego. Głębokości różnie. To co na obrazku dziś wykopałem z ok 20-25 cm i sygnał był bardzo fajny czytelny. Zdarzało się już kopać dołki na głędokość 1,5 łopatki fiskarsa (więc ok 1,2m) za jakimiś miskami. O i właśnie chełm też z takiej głębokości wyciągnąłem - ładnie bił na kolor.
porta29 Napisano 6 Grudzień 2015 Autor Napisano 6 Grudzień 2015 Gratuluje! Mega solidek i mega ludzik nie wiem co lepsze ;) Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.