Skocz do zawartości

X-Terra 705 i sprawdzanie mineralizacji gruntu

batoni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wkleję tekst VanWordena (mam nadzieję, że się nie ma nic przeciwko) jaki przeczytałem na innym forum:

UWAGA - opisana procedura jest bazowana na sondzie koncentrycznej typu "M dla innych sond wartości będą inne.
- Ustawiasz czułość/sensitivity na 20
- ustaw Noise Cancel tak jak zwykle do rejonu poszukiwań, unosząc sondę na ok metr nad ziemię i trzymając ją równoległe do gruntu
- znajdź miejsce wolne od metalowych celów
- włącz normalne strojenie do gruntu/Ground Balance, kładąc cewkę na ziemi (nie wciskając jej w grunt!)
- włącz auto GB i unieś sondę jakieś pół metra nad ziemię, w trakcie strojenia. Jeśli nie dostroił się jeszcze, to trzeba kilka razy "podpompować sondę aż uzyskamy dźwięk dostrojenia.
- nie wychodząc z trybu GB naciśnij przycisk Patterns/1234 na 705 żeby uzyskać odczyt.
- wartość jest podana w tysiącach do miliona i:
- od zera do 10 000 mamy słabą mineralizację
- od 10 000 do 100 000 średnią
- im bardziej powyżej 100 000 tym grunt jest trudniejszy.
Tak jak napisałem wyżej, wpisuję to z notatek, ale z tego co pamiętam to sama procedura jest prosta i skuteczna, jednak nie sprawdzałem jak sprzęt zachowa się na innych sondach."

Mój problem polega na tym, że robiłem dokładnie tak jak w powyższej instrukcji ale niestety nie działa mi ten odczyt. Gdy wciskam przycisk Patterns/1234 i trzymam go cały czas wciśnięty nie wychodząc z trybu GB pojawiąją mi się na wyświetlaczu dwa zera (00) a za chwilę wyświetlacz całkowicie jest pusty i za następną chwilę znów dwa zera. Gdy zwalniam przycisk Patterns/1234 jestem znów w trybie GB.

Moglibyście Koledzy sprawdzić jak to jest na Waszych Tereskach? Z góry dzięki za pomoc!

Pozdrawiam!
batoni

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie