batoni Napisano 29 Listopad 2015 Autor Share Napisano 29 Listopad 2015 Witam!Wkleję tekst VanWordena (mam nadzieję, że się nie ma nic przeciwko) jaki przeczytałem na innym forum:UWAGA - opisana procedura jest bazowana na sondzie koncentrycznej typu "M dla innych sond wartości będą inne. - Ustawiasz czułość/sensitivity na 20 - ustaw Noise Cancel tak jak zwykle do rejonu poszukiwań, unosząc sondę na ok metr nad ziemię i trzymając ją równoległe do gruntu - znajdź miejsce wolne od metalowych celów - włącz normalne strojenie do gruntu/Ground Balance, kładąc cewkę na ziemi (nie wciskając jej w grunt!) - włącz auto GB i unieś sondę jakieś pół metra nad ziemię, w trakcie strojenia. Jeśli nie dostroił się jeszcze, to trzeba kilka razy "podpompować sondę aż uzyskamy dźwięk dostrojenia. - nie wychodząc z trybu GB naciśnij przycisk Patterns/1234 na 705 żeby uzyskać odczyt. - wartość jest podana w tysiącach do miliona i: - od zera do 10 000 mamy słabą mineralizację - od 10 000 do 100 000 średnią - im bardziej powyżej 100 000 tym grunt jest trudniejszy. Tak jak napisałem wyżej, wpisuję to z notatek, ale z tego co pamiętam to sama procedura jest prosta i skuteczna, jednak nie sprawdzałem jak sprzęt zachowa się na innych sondach."Mój problem polega na tym, że robiłem dokładnie tak jak w powyższej instrukcji ale niestety nie działa mi ten odczyt. Gdy wciskam przycisk Patterns/1234 i trzymam go cały czas wciśnięty nie wychodząc z trybu GB pojawiąją mi się na wyświetlaczu dwa zera (00) a za chwilę wyświetlacz całkowicie jest pusty i za następną chwilę znów dwa zera. Gdy zwalniam przycisk Patterns/1234 jestem znów w trybie GB.Moglibyście Koledzy sprawdzić jak to jest na Waszych Tereskach? Z góry dzięki za pomoc!Pozdrawiam!batoni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
batoni Napisano 30 Listopad 2015 Autor Share Napisano 30 Listopad 2015 Nikt z Kolegów X-Terrowców nie korzysta z możliwości sprawdzenia mineralizacji gruntu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mycha.. Napisano 2 Grudzień 2015 Share Napisano 2 Grudzień 2015 Ja? Nie! Nie wiedziałem - nie potrzebowałem. W innym wykrywaczu rodzimej konstrukcji na R" mam te wskazania przy dostrajaniu do gruntu, ale szczerze przyznaję, że korekty dokonuję tylko kilka-kilkanaście razy w roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.