pol Napisano 30 Marzec 2004 Autor Napisano 30 Marzec 2004 Witam wszystkichMam małe pytanko odnosnie wyzej wspomnianych ziemianek ruskich , czy możecie mi powiedziec (najbardziej licze na tych którzy oprą sie na własnych doswiadczeniach ) , czy jest jakas reguła , gdzie szukac tych ziemianek , tzn jeżeli mam mapki na których zaznaczone obszary stacjonowania jednostek wokół wsi , to czym sie sugerowac szuakjąc dokładnego położenia tychże ziemianek.Bliskościa jeziora , rzeki , bliskością wsi???A może nie było zadnej reguły , rozbijali sie poprostu tam gdzie popadłoJak mozecie pomóc to piszcie pozdro pol
maxikasek Napisano 31 Marzec 2004 Napisano 31 Marzec 2004 jak tylko mogli to stacjonowali we wsi. jak nie to ryli gdzie popadło. To byli towarzyscy ludzie więc kopali w kupie . nawet pojedyncze dołki strzeleckie są w takiej odległości aby mogli sobie podać maniorkę ze spirytem ;-). Ponadto nie kopali ziemianek jako nor w ziemi jak Niemcy. Tylko lekkie konstrukcje przykryte od góry drewnem i ziemią. Łatwo je poznać po spręzynach od łóżka i zawiasach od drzwi. Pozdro.
Gość Napisano 31 Marzec 2004 Napisano 31 Marzec 2004 Ja napotykałem na ziemianki naszych Towarzyszy blisko stanowisk artylerii,w liczbie po okolo kilkadziesiąt w jednym lasku . Porozrzucane bardziej lub mniej regularnie,w każdej byly drzwi o czym świadczą znajdywane zawiasy,klamki oraz...piece typu koza. Polecam okolice Słubic-ziemianek tam Ci dostatek,jednak nie ma w nich ciekawszych fantów .Najciekawiej jest na 1 linii ,a ziemianki byly budowane na tyłach ,stąd bliskosć stanowisk artylerii.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.