zipadasko Napisano 24 Październik 2015 Autor Share Napisano 24 Październik 2015 witam proszę o id mieczy z czaszka. i o datowanie krzyżyka. z gory dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipadasko Napisano 24 Październik 2015 Autor Share Napisano 24 Październik 2015 o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipadasko Napisano 24 Październik 2015 Autor Share Napisano 24 Październik 2015 o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root333 Napisano 7 Listopad 2015 Share Napisano 7 Listopad 2015 Tego typu krzyżyki znajdowałem w obozowiskach z Powstania Listopadowego ( ten na pewno katolicki, a więc polski )-tak więc 1 poł. XIX w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekoli Napisano 7 Listopad 2015 Share Napisano 7 Listopad 2015 root333 katolicy są tylko w Polsce? krzyżyk z XVIIIw najpopularniejszy z tego okresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekoli Napisano 7 Listopad 2015 Share Napisano 7 Listopad 2015 http://wkregusakrum.blogspot.com/2013/02/troche-historii-krzyzyki-cz-3.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root333 Napisano 10 Listopad 2015 Share Napisano 10 Listopad 2015 Ten blog to mizerne żródło wiedzy, w necie większość informacji to powielane przez kolejnych znawców bzdury.Ja twierdzę tylko, że jest ścisły związek między krzyżykami tego typu ( zarówno katolickimi jak i prawosławnymi ) a okresem Powstania Listopadowego.Zakładając, że żołnierz miał w tym okresie max.40 lat, a krzyżyk dostał jako dziecko można założyć, że ów powstał w końcówce XVIII w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amkk Napisano 11 Listopad 2015 Share Napisano 11 Listopad 2015 Trzymaj opis.XIX-wieczne krzyżyki tego bractwa z tego co wiem detalami odbiegały od tych wcześniejszychpozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipadasko Napisano 11 Listopad 2015 Autor Share Napisano 11 Listopad 2015 dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.