samjo Napisano 6 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2015 Witam, znalazłem takiego szeląga Krystyny.Czy ktoś się orientuję w tych monetach?Znalazłem parę takich w necie ,ale mają datę np:43 w miejscu gdzie na mojej monecie jest chyba napis NS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samjo Napisano 6 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2015 tak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 6 Wrzesień 2015 Share Napisano 6 Wrzesień 2015 Szwecja, Krystyna (1632-1654), szeląg z lat: 1635-1640, men. Ryga. Dwucyfrowa końcówka roku wybicia znajduje się nad akantem, który zwieńcza kartusz z małym herbem Rygi. Napis na rewersie SOLIDVS CIVI RIGENSIS występuję w pierwszym okresie emisji monet ryskich, gdzie tytulatura znajdująca się na awersie brzmi CHRISTINA D(ei) G(ratia) D(esigna) R(egina) S(veciae). Wyraz Designa był używany w latach 1635-1645, w okresie rządów regencyjnych Axela Oxenstierny, gdy Krystyna była małoletnia. Po 1645 roku człon ten zanikł bo Krystyna panowała samodzielnie. Natomiast wariant RIGENSIS występuje w rocznikach: 1635-1640. Późniejszych latach 1640-1654: RIG, RIGE, RIGEN, RIGENS. Źródło:Mrowiński E., Monety Rygi, Warszawa 1986, s. 66.Proponuję abyś dodał większe zdjęcia rewersu oraz zdjęcie awersu. Skorzystaj z poradnika:http://odkrywca.pl/jak-zrobic-wystarczajaco-poprawne-zdjecie-monety,691904.html#691904 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samjo Napisano 7 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2015 Wielkie dzięki za odpowiedź, postaram się zrobić lepsze zdjęcia.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.