batoni Napisano 22 Sierpień 2015 Autor Napisano 22 Sierpień 2015 Witam!Trafiły mi się dwa guziki - były bardzo blisko siebie. Jeden jest srebrny z koroną a drugi płaski, bez napisów ale mają identyczną sygnaturę. Tego srebrnego znalazłem na buttonarium: http://www.buttonarium.eu/kolekcja/guzik/5879A moje pytanie jest takie: czy płaski guzik też jest wojskowy? i drugie pytanie: czy można wnioskować, że srebrny należał do wysokiego rangą oficera? Na buttonarium jest napisane: Istnieje również jego wersja żołnierska wykonana techniką odlewu ze stopu cyny, cynku lub ołowiu." Proszę o jak najwięcej informacji nt. tych guzików. Z góry dziękuję!Pozdrawiam!batoni
Sobow99 Napisano 22 Sierpień 2015 Napisano 22 Sierpień 2015 Guzik z koroną to wersja dla oficerów. Ten płaski guzik wg. mógł mieć coś na awersie, ale zostało to w przeszłości wytarte. Nie spotkałem się jeszcze z czystym guzikiem sygnowanym w ten sposób. Jednak czyste guziki z sygnowaniami Munncheimera się trafiają, więc i Jedicke pewnie takie robił. Ten guzik również nosił żołnierz lub oficer.
batoni Napisano 22 Sierpień 2015 Autor Napisano 22 Sierpień 2015 Dzięki wielkie Sobow99!Pozdrawiambatoni
Sobow99 Napisano 23 Sierpień 2015 Napisano 23 Sierpień 2015 Teraz się przyjrzałem. To dwa identyczne guziki. Tylko ten płaski stracił srebrną nakładkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.