Skocz do zawartości

Galowie wynaleźli próżniowe pakowanie żywności 2,5 tys. lat temu


Leuthen

Rekomendowane odpowiedzi

Sensacyjne odkrycie archeologiczne w Owerni! W czasie wykopalisk naukowcy natrafili tam na największy we Francji kompleks aż ponad tysiąca spichlerzy z epoki galijskiej, których twórcy wynaleźli metodę „próżniowego” przechowywania żywności.

W miejscowości Corent całkowicie odkopanych zostało już ponad 120 wydrążonych w skalach osadowych spichlerzy z okresu od około 800 do 50 lat przed naszą erą. W każdym z nich można było przechowywać ponad tonę zboża.
Okryto, ze rodacy komiksowego i filmowego Asterixa stali się mistrzami w stosowaniu zaskakująco nowoczesnych - jak na ich epokę - sposobów składowania zboża. Najpierw bakterie i inne niepożądane drobnoustroje były niszczone przy użyciu ognia. Następnie spichlerze były wypełniane ziarnami w ten sposób, by powietrze nie dochodziło do niższych warstw. Zboże mogło być w ten sposób przechowywane latami.
Według specjalistów Galowie wymyślili więc w praktyce - już około dwóch i pół tysiąca lat temu - metodę przypominającą "pakowanie próżniowe, które nagminnie stosowane jest w dzisiejszym przemyśle spożywczym."

http://www.rmf24.pl/nauka/news-galowie-wynalezli-prozniowe-pakowanie-zywnosci-2-5-tys-lat-t,nId,1869295
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie