Skocz do zawartości

pieczęć pruska

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

odbitka. szczególnie zależy mi na identyfikacji herbu, bo opis da się połączyć sensownie z faktami (pieczęć znaleziona została na wyspie uznam w niemczech; jezioro schmollensee jest całkiem niedaleko).

Napisano

(?) schmölensee gerichtsstegel stolp.

tak przy okazji, to z niemieckiego języka tłumacząc pieczęć ma charakter sądowy? wszelkie wskazówki dążące do identyfikacji są mile widziane. pozdrawiam!

Napisano
zgadza się, literówka trafnie poprawiona. mimo to nadal nie mogę dogrzebać się do rozsądnego spisu herbów pruskich, z którego mógłbym odkodowac symbol zajdujący się na pieczęci. temat pozostaje otwarty
Napisano
nie zauważyłem poprzednich postów, ale temat wydaje się byc powoli wyczerpany.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Von_Schmalensee

bingo!
Napisano
Pieczęć należała do starościńskiego (Landrat) urzędu sądowego. Landratem (dla Wolina i Usedom) był Gregorius Friedrich von Schmalensee (1720-1783), który objął urząd po swoim teściu Erdmannie Friedrichu von Schwerin w 1752 lub 1753 roku (wraz z dobrami w Stolpe). Stąd pieczęć datować można na lata 1752 (lub 1753)-1783.

http://de.wikipedia.org/wiki/Gregorius_Friedrich_von_Schmalensee

Pzdr
Napisano

panowie, dziękuję za tak szybki i skuteczny odzew! oto i zdjęcie (jakość zabójcza); ciekawostką jest, że znalazłem owy tłok bezpośrednio na terenie miasta Świnoujście, co tylko dodaje smaczku owej mikro-historyjce

Napisano
...na początku inskrypcji prawdopodobnie jest słowo AMT (lub Ambt), czyli urząd...

raczej inicjały imion:
GF?? v schmalensee

gerichtssiegel stolp

bo schmalensee" jest osobistą cechą - tytułu Von Schmalensee"
a dopiero Stolp - lokuje znak na wolinie
Napisano
kopijnik2 - tak, mogą być inicjały, ale również predykat von".

keniger - jej domniemany właściciel zmarł w Świnoujściu :)). Czy mógłbyś spróbować przyjrzeć się poczatkowi napisu? Czasami przecierka ołówkowa pomaga w odczytaniu.

Pzdr
Napisano
pieczęć znaleziona została na wyspie uznam w niemczech; jezioro schmollensee", a za chwilę.. ciekawostką jest, że znalazłem owy tłok bezpośrednio na terenie miasta Świnoujście" To faktycznie niezła historyjka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie