Skocz do zawartości

pieczęć pruska

Rekomendowane odpowiedzi

odbitka. szczególnie zależy mi na identyfikacji herbu, bo opis da się połączyć sensownie z faktami (pieczęć znaleziona została na wyspie uznam w niemczech; jezioro schmollensee jest całkiem niedaleko).

zgadza się, literówka trafnie poprawiona. mimo to nadal nie mogę dogrzebać się do rozsądnego spisu herbów pruskich, z którego mógłbym odkodowac symbol zajdujący się na pieczęci. temat pozostaje otwarty

Pieczęć należała do starościńskiego (Landrat) urzędu sądowego. Landratem (dla Wolina i Usedom) był Gregorius Friedrich von Schmalensee (1720-1783), który objął urząd po swoim teściu Erdmannie Friedrichu von Schwerin w 1752 lub 1753 roku (wraz z dobrami w Stolpe). Stąd pieczęć datować można na lata 1752 (lub 1753)-1783.

http://de.wikipedia.org/wiki/Gregorius_Friedrich_von_Schmalensee

Pzdr

panowie, dziękuję za tak szybki i skuteczny odzew! oto i zdjęcie (jakość zabójcza); ciekawostką jest, że znalazłem owy tłok bezpośrednio na terenie miasta Świnoujście, co tylko dodaje smaczku owej mikro-historyjce

...na początku inskrypcji prawdopodobnie jest słowo AMT (lub Ambt), czyli urząd...

raczej inicjały imion:
GF?? v schmalensee

gerichtssiegel stolp

bo schmalensee" jest osobistą cechą - tytułu Von Schmalensee"
a dopiero Stolp - lokuje znak na wolinie

kopijnik2 - tak, mogą być inicjały, ale również predykat von".

keniger - jej domniemany właściciel zmarł w Świnoujściu :)). Czy mógłbyś spróbować przyjrzeć się poczatkowi napisu? Czasami przecierka ołówkowa pomaga w odczytaniu.

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie