Skocz do zawartości

Problem z Minelabem Explorerem XS

Wykrywkowicz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć, kupiłem niedawno Minelaba Explorera XS.
Mam z nią problem, wycina folie aluminiową, 5 gr sygnalizuje dźwiękiem o niskim tonie, na wyświetlaczu pokazuje wartość 4.
Rozumiem, że im wyższy dźwięk, tym większe prawdopodobieństwo na kolorek. Zastanawiam się czy wykrywacz jest sprawny.
Testowałem w terenie.

Używałem ustawień:
Co jakiś czas Noise Cancel
Iron Mask: -8
Select: Clear
Audio: Volume: Max limit 10, Gain 8 / Tone: Th tone 5, Variability 8, Limits 10 / Sounds: Conduct
Options: Advanced: nosie 5 / Response: Normal / Recover: Deep
Napisano
Eh, fakt 5gr teraźniejsze, ale akurat takie miałem pod ręką. Starsze monetki sygnalizuje prawidłowo. Co z tą folią, jeśli ją dyskriminuje, będzie dyskryminowć również drobne sreberka? Jeżeli przemiatam, w jedną stronę sygnalizuje kolorek, a w drugą wycina, oznacza to, że przedmiot jest głęboko czy dyskryminuje żelazo? Jeszcze jest sprawa Pinpointera, jak go włączę, dźwięk jest stabilny, ale tylko przez chwilę, nawet jak cewka leży bezpośrednio na ziemi, dźwięk po chwili zaczyna się załamywać. Na internecie jest niewiele informacji na temat ustawień tej wykrywki, czy moje są poprawne (trochę głupie pytanie, ale muszę mieć jakąś podstawę do dalszego kombinowania)?
Napisano
Minelaby mają dwa rodzaje pinpointera - PA i PS. Jeden właśnie tak się zachowuje. Można je przełączać między sobą poprzez długie przytrzymanie przycisku pinpont (przynajmniej x-terra tak ma).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie