hanibaI Napisano 4 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2015 Witam szanownych Forumowiczów!Ostatnio wpadła mi ta znajdka. Może ktoś będzie posiadał informację na jej temat. Z jakiego okresu pochodzi lub z co dokładnie przedstawia (jakieś wydarzenie itp.)?wymiary: 23x28 mm (bez uszka)Napis jest dla mnie nie czytelny (chyba łacina). Ta strona przedstawia postać Jezusa na krzyżu, pod stopami widnieje ptak (chyba gołąb). W tle widnieje większa postać, na wysokości jej głowy widać trójkąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanibaI Napisano 4 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2015 C.D.Ta strona przedstawia postać Kobiety z Dzieckiem. Na głowie widnieje korona którą podtrzymują aniołki (chyba).Z góry dziękuję za pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.u.K. Napisano 4 Czerwiec 2015 Share Napisano 4 Czerwiec 2015 Na medaliku jest Matka Boska z Mariazell, jest to bardzo popularny w Austrii wizerunek Maryi. Jeśli znaleziony gdzieś w okolicach walk z I wojny to obstawiam że zgubił go jakiś austriacki wojak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 4 Czerwiec 2015 Share Napisano 4 Czerwiec 2015 Inskrypcja: S. MARIA - CELLENS. Jak napisał K.u.K. Co jest u dołu tego medalika, bo foto jest obcięte? Potrzeba też lepszego foto drugiej strony.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanibaI Napisano 6 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2015 Uprzejmie dziękuję za info :)Znalazłem go w okolicach Oleśnicy pod Wrocławiem. Zamieszczam zdjęcię drugiej strony, myślę że ma lepszą jakość. Odpowiedź na pytanie od 'macpta': To coś na dole to element stojaka na którym umieszczam znajdy do foto :))) Nie jest częścią medalika. Może tylko takie sprawiać wrażenie. Dziękuję i Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borsia Napisano 8 Czerwiec 2015 Share Napisano 8 Czerwiec 2015 Pierwsze zdjęcie to tzw. tron łaski, wyobrażenie Trójcy Świętej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muszkieterka Napisano 30 Lipiec 2015 Share Napisano 30 Lipiec 2015 Identyfikacja tego austriackiego medalika jest na profilu Medalikolandii na facebooku. Jest to MB z Mariazell oraz Trójca Święta z Bazyliki św. Trójcy na wzgórzu Sonntagberg.https://www.facebook.com/media/set/?set=a.928766750544001.1073741832.874153242672019&type=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.