Szaman9 Napisano 27 Maj 2015 Autor Share Napisano 27 Maj 2015 witam , coś takiego mnie trapi , nie wiem jak to ugryśc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman9 Napisano 27 Maj 2015 Autor Share Napisano 27 Maj 2015 wygląda niby jak guzik , ale z drugiej strony , widac , że do czegoś metalowego był przytwierdzony , co to więc jest ? pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek.Ant. Napisano 27 Maj 2015 Share Napisano 27 Maj 2015 Guzik strażaka z USA (Fire Department).http://www.waterburybutton.com/cart/pc/viewPrd.asp?idcategory=18&idproduct=16665Pewnie miał stalowy rewers ,który skorodował w ziemi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman9 Napisano 28 Maj 2015 Autor Share Napisano 28 Maj 2015 dzięki , ciekawa sprawa , amerykanów tam nie było na pewno , więc przywędrował , widac , że był przerabiany , nawet jest wgnieciony w tym miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman9 Napisano 28 Maj 2015 Autor Share Napisano 28 Maj 2015 tu widac te dziwne zaczepienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman9 Napisano 28 Maj 2015 Autor Share Napisano 28 Maj 2015 a zaczepione było na na czymś metalowym , dla tego skorodował pewnie , tu widac blaszkę 0,5 mm przez którą to przechodzi . tez dziwne , że guzik , na czymś metalowym , nie spotkałem się chyba jeszcze . śliczne dzięki i obfitości w trafieniach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek.Ant. Napisano 28 Maj 2015 Share Napisano 28 Maj 2015 Zbyt prymitywnie zrobione na coś seryjnego.Najpewniej w gizku urwało się uszko,a że był potrzebny to jakis chłopina przkłuł go gwożdziem i dorobił uszko z drutu.Guzik mógł przypłynąć do Polski na jakimś płaszczu z demobilu, w ramach powojennej pomocy UNRA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman9 Napisano 28 Maj 2015 Autor Share Napisano 28 Maj 2015 masz rację , guzik był seryjny tylko , ktoś go przerobił , są dwa otworki z przodu na ten zaczep i ewidentnie jest pod spodem blaszka przez którą on przechodzi i to jest dla mnie dziwne , po co i na czym była ta blaszka z tym guzikiem . a skąd przybył nie mam pojęcia , dobry masz trop z tym płaszczem , , , może , ja tak głupio myślę , mógł niemiecki żołnież go wziąśc i tak go przerobic w czasie II w.ś. nie było nigdzie daty , ale po stanie tego guzika mógłbym uwieżyc , że to tamte czasy i , że go zgubił , czy to niemożliwe raczej ? ? ( a znalazłem tam jedną przeróbkę z czasów II w.ś. , która też nie miała prawa się tam znajdowac i pewnie przyszła tam z tym samym żołnierzem , he,he ) . dzięki i powodzenia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 29 Maj 2015 Share Napisano 29 Maj 2015 http://www.knopfsammler.de/liste/index.php?start=100&1&gebiet=Feuerwehr%20/%20Fire%20Brigade (nr CFW3051) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman9 Napisano 29 Maj 2015 Autor Share Napisano 29 Maj 2015 dzięki i dzięki , że mnie nie pojechaliście za te moje fantazje , źle je trochę sformułowałem , bo nie ma nigdzie daty tego guziczka , bynajmniej ja nie widzę i chodziło mi o to , czy był taki FD w czasie II w.św. i czy byli tacy amerykanie w Europie , w Polsce w czasie tej wojny , bo jeżeli nie , to jedyne wyjście , że przypłynął na jakimś płaszczu z demobilu i ktoś go z chłopów przerobił jak mu odpadło zaczepienie a potem na pewno zgubił go przy rozrzucaniu gnoju na polu . ? pozdrawiam i obfitości . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.