Mediocris Napisano 27 Maj 2015 Autor Share Napisano 27 Maj 2015 Witam na forum,Mam pytanie odnośnie przedmiotu, który trafił w moje ręce jakiś czas temu - chodzi o właz ewakuacyjny czołgu T-34. Został znaleziony na terenie gospodarstwa rolnego we wsi Góreczno położonej nieopodal Głogówka (na południe od tego miasta). Jedynie oznaczenia jakie posiada właz to bardzo niewyraźne 1" i wyraźne 8", pomiędzy nimi jest przerwa - ze względu na korozję nie zachowała się środkowa cyfra.Moje pytania brzmią: 1. Wiadomo Wam coś o zniszczonych czołgach w tamtym rejonie? Z jakiej były jednostki? 2. Jakie to były konkretnie T-34? 76 czy 85?3. Czy włazy ewakuacyjne w T-34/76 i T-34/85 były identyczne?Zdaję sobie sprawę, że moje pytania mogą być trudne. Fotki wstawię na dniach, gdy tylko właz wróci z piaskowania i zostanie pomalowany podkładem.Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za odpowiedzi.PS. Zaznaczam, że przedmiot nie jest na sprzedaż - nie mam zamiaru na nim zarobić przy okazji wykorzystując Waszą wiedzę. Chciałbym jedynie możliwie dokładnie poznać jego historię i zachować go od huty - mam możliwość przechowywania go w suchym oraz ciepłym pomieszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mediocris Napisano 29 Maj 2015 Autor Share Napisano 29 Maj 2015 Obiecane zdjęcia - widok ogólny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mediocris Napisano 29 Maj 2015 Autor Share Napisano 29 Maj 2015 Oznaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mediocris Napisano 29 Maj 2015 Autor Share Napisano 29 Maj 2015 Ślady po wyrwanym bolcu na którym montowano blokady zabezpieczające przed samoczynnym otwarciem się włazu. Wymiary całości podam Jeszcze dziś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mediocris Napisano 29 Maj 2015 Autor Share Napisano 29 Maj 2015 Jeśli już jesteśmy przy tym temacie to mam również pytanie o malowanie wnętrz T-34. Wiem, że po wojnie malowano je na biało, ewentualnie podłogę czasem pokrywano szara farbą. Jak było w czasie wojny? Podobnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mediocris Napisano 29 Maj 2015 Autor Share Napisano 29 Maj 2015 Brakujące zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mediocris Napisano 29 Maj 2015 Autor Share Napisano 29 Maj 2015 brakujące zdjęcie - urwany bolec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.