Skocz do zawartości

szerokość cewki DD a głębokość wykrywania

april_86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam, używam Garreta EuroAce, cewkę fabryczną uszkodziłem po czym kupiłem wąską cewkę DD DeTech 10x5. Jest ona bardzo dokładna ale zdaje mi się, że wykopuję o wiele mniej głębokich dołków.
Chcę dokupić cewkę DD 13", o wiele szerszą.
Pytanie brzmi - czy jest sens to robić? czy ona będzie sięgać głębiej?
Pola robiłbym wtedy na 2x - najpierw dużą a potem mniejszą
Co o tym sądzicie?
Napisano
Miałem wiele cewek, w różnych wykrywaczach i z doświadczenia wiem że na zasięg największy wpływ ma ,,szerokość cewki.Możesz mieć cewke 20x5 i będziesz miał pole przemiatania na 20 cali i zasięg 5 calowej snajperki.Tak więc największym zasięgiem ,,średnim" charakteryzują się cewki w miarę okrągłe, niezależnie czy koncentryki czy DD.Nie jestem elektronikiem,ale przekonałem się o tym wiele razy.Zaraz pewnie zaczną wymądrzć się specjaliści,ale ja podaję ci wiedzę zdobytą w terenie.
Napisano
To co napisał AnRo wynika częściowo z praw fizyki (a może i całkowicie) i pokrywa się też z moim doświadczeniem.
Większa cewka - głębsza penetracja, ale ma to też swoje granice.
Praw fizyki nie przeskoczysz, myślę że przy obecnej technologii wykrywacze osiągnęły swój pułap możliwości.
Napisano
dzięki za pomoc, kupiłem tę szerszą cewkę.

A kontynuując ten wątek o wyczerpanych możliwościach wykrywaczy to zgadza się, samochody to też chwilowa moda ;)
Napisano
Z samochodami i bronią jest podobnie, obecne konstrukcje to powielanie rozwiązań sprzed lat + nowy design. Stary model przechodzi lifting, otrzymuje nową nazwę i kasa leci.
Samochody zachodnie sprzed 40 lat paliły 8 litrów, obecne ile palą? Też 5-8. Zmieniła się buda i wykończenie, ale najtrwalsze konstrukcje to lata 90te - mercedes W140, VW 1.9 TDI - kręciły po milion km. Obecnie żywotność aut zmalała drastycznie, dodano elektronikę i plastik i mamy żywotność auta na poziomie 200 tys km.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie