my4tic Napisano 26 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2015 Proszę o pomoc w ID.Serce przebite strzałą, w sercu dwie gwiazdki. Inicjały D. S.http://static.pl....Jest jakaś szansa na identyfikacje takiej pieczęci?Od moderatora:Zdjęcia proszę ładować na serwer odkrywcy (zgodnie z regulaminem forum).Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Rosforek 00:02 27-04-2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wikos Napisano 26 Kwiecień 2015 Share Napisano 26 Kwiecień 2015 To nie jest serce. To łuk :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
my4tic Napisano 26 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2015 Ha! Super :) Coś ktoś jeszcze wie? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
my4tic Napisano 26 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2015 Zdjecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 27 Kwiecień 2015 Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Napisz, proszę, gdzie został znaleziony (okolice).Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
my4tic Napisano 27 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Okolica Wrocławia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulavian Napisano 27 Kwiecień 2015 Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Gmerk XVII w. nie do zidentyfikowania ,tak jak i ten ze zdjęcia.Daj zdjęcie trzymacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
my4tic Napisano 27 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Zdjęcie 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 27 Kwiecień 2015 Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Rzeczywiście ta pieczęć może pochodzić z XVII w., ale raczej nie zgodzę się w kwestii godła herbowego, bo obstawiałbym, że jest to jednak herb, a nie gmerk. W polskiej heraldyce istnieje podobny herb (Łuk lub Łuk napięty) do tego na pieczęci, ale bez gwiazdek. Natomiast w południowoniemieckiej, dolnoaustriackiej i szwajcarskiej heraldyce podobnych herbów jest wiele, ale nie znalazłem takiego, który gwiazdki miałby ponad cięciwą łuku. Mam wrażenie, że jest to dobry kierunek. Trzeba szukać dalej.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
my4tic Napisano 27 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Dziękuję bardzo za pomoc :) Mam nadzieję, że uda się coś jeszcze ustalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
my4tic Napisano 28 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Żaden ze mnie grafik ale przerysowałem znak. W załączniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 29 Kwiecień 2015 Share Napisano 29 Kwiecień 2015 OK, ale łuk musi być odwrotnie - grotem strzały do góry.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
my4tic Napisano 29 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2015 Poprawione. Gdzie można próbować znaleźć informacje o tym znaku? Są jakieś katalogi w sieci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
my4tic Napisano 29 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2015 Symbol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.