Skocz do zawartości

guzik z herbem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o identyfikację tego guzika. Średnia 28mm, tył skorodowany, oczko drut. Z jakiego okresu może on pochodzić? Z góry dzięki za informacje.

Napisano
Praktycznie na granicy austro-węgry-rosja (starej).Nie znalazłem żadnych informacji w internecie.Kolego macpta gdybyś cokolwiek mógł podpowiedzieć to z góry dzięki.
Pzdr
Napisano
Powoli. Guzik jeszcze się nie przyznał do pochodzenia, ale robię co mogę :).

Miałem pomysł na Galicję, ale niczym konkretnym nie poparty, jedynie wyczuciem. Proszę, podeślij lepsze foto ptaka ze środka.

Pzdr
Napisano
Ruszmy trochę do przodu: nie potrafię określić do kogo należał ten herb, ale po kształcie tarczy + kartusza obstawiam, że powstał w 2. poł. XIX w. Godłem herbu jest, jak sądzę, mityczny feniks odradzający się z popiołu-ognia (stąd Twoje skojarzenie z sercem gorejącym). Problem w tym, że herbów z feniksem jest niewiele, a jak już, to ptak ten pojawia się raczej w klejnocie. Na dodatek ten ma na głowie koronę. Tło jest poziomo szrafowane, co oznacza kolor niebieski. Skojarzenie z Galicją było spowodowane tym, że była to kraina obfitująca w dziwne herby, nadawane szlachcie urzędniczej za zasługi dla cesarstwa. To tyle - trzeba szukać dalej.

Pzdr
Napisano
Dzięki, za pierwsze kroki ,ale pomalutku idziemy do przodu.Szukam w różnych źródłach ,i nic ciekawego.Z tego co wyczytałem ,to może coś z herbów zakonnych.Godło jest szrafowane poziomo ,co by odpowiadało kolorowi niebieskiemu ,ale jest jakby złocone ,i jeszcze zauważyłem że w lewym skrzydle patrząc na guzik jest jakby postać z uniesionymi rękami do góry ,a w prawym też coś jest ale nie wiem co.
Pozdrawiam
Napisano
W 100% nie widzę, ale mam wrażenie, że to tylko nachodzące na siebie pióra tego ptaszka dają wrażenie, że na skrzydłach jest coś jeszcze.

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie