Skocz do zawartości

guzik z herbem

Rekomendowane odpowiedzi

Ruszmy trochę do przodu: nie potrafię określić do kogo należał ten herb, ale po kształcie tarczy + kartusza obstawiam, że powstał w 2. poł. XIX w. Godłem herbu jest, jak sądzę, mityczny feniks odradzający się z popiołu-ognia (stąd Twoje skojarzenie z sercem gorejącym). Problem w tym, że herbów z feniksem jest niewiele, a jak już, to ptak ten pojawia się raczej w klejnocie. Na dodatek ten ma na głowie koronę. Tło jest poziomo szrafowane, co oznacza kolor niebieski. Skojarzenie z Galicją było spowodowane tym, że była to kraina obfitująca w dziwne herby, nadawane szlachcie urzędniczej za zasługi dla cesarstwa. To tyle - trzeba szukać dalej.

Pzdr

Dzięki, za pierwsze kroki ,ale pomalutku idziemy do przodu.Szukam w różnych źródłach ,i nic ciekawego.Z tego co wyczytałem ,to może coś z herbów zakonnych.Godło jest szrafowane poziomo ,co by odpowiadało kolorowi niebieskiemu ,ale jest jakby złocone ,i jeszcze zauważyłem że w lewym skrzydle patrząc na guzik jest jakby postać z uniesionymi rękami do góry ,a w prawym też coś jest ale nie wiem co.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie