michal539 Napisano 14 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2015 Proszę o identyfikację tego guzika. Średnia 28mm, tył skorodowany, oczko drut. Z jakiego okresu może on pochodzić? Z góry dzięki za informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal539 Napisano 14 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2015 zdj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal539 Napisano 15 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2015 nikt, nic, nie podpowie.Polski czy obcy,od czego zacząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal539 Napisano 19 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2015 panowie znające temat może jakaś podpowiedz .cherb jastrzębiec jakby był najbliższy tematu .zgóry dziękuje za każdą podpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 19 Kwiecień 2015 Share Napisano 19 Kwiecień 2015 A na czym ten orzeł siedzi"?Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal539 Napisano 19 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2015 jest to jakby serce gorejące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 20 Kwiecień 2015 Share Napisano 20 Kwiecień 2015 W jakich okolicach został znaleziony? W Galicji?Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal539 Napisano 20 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2015 tak w galicji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal539 Napisano 22 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2015 Praktycznie na granicy austro-węgry-rosja (starej).Nie znalazłem żadnych informacji w internecie.Kolego macpta gdybyś cokolwiek mógł podpowiedzieć to z góry dzięki.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 22 Kwiecień 2015 Share Napisano 22 Kwiecień 2015 Powoli. Guzik jeszcze się nie przyznał do pochodzenia, ale robię co mogę :).Miałem pomysł na Galicję, ale niczym konkretnym nie poparty, jedynie wyczuciem. Proszę, podeślij lepsze foto ptaka ze środka.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal539 Napisano 23 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2015 zdj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal539 Napisano 23 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2015 zdj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 27 Kwiecień 2015 Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Ruszmy trochę do przodu: nie potrafię określić do kogo należał ten herb, ale po kształcie tarczy + kartusza obstawiam, że powstał w 2. poł. XIX w. Godłem herbu jest, jak sądzę, mityczny feniks odradzający się z popiołu-ognia (stąd Twoje skojarzenie z sercem gorejącym). Problem w tym, że herbów z feniksem jest niewiele, a jak już, to ptak ten pojawia się raczej w klejnocie. Na dodatek ten ma na głowie koronę. Tło jest poziomo szrafowane, co oznacza kolor niebieski. Skojarzenie z Galicją było spowodowane tym, że była to kraina obfitująca w dziwne herby, nadawane szlachcie urzędniczej za zasługi dla cesarstwa. To tyle - trzeba szukać dalej.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal539 Napisano 28 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Dzięki, za pierwsze kroki ,ale pomalutku idziemy do przodu.Szukam w różnych źródłach ,i nic ciekawego.Z tego co wyczytałem ,to może coś z herbów zakonnych.Godło jest szrafowane poziomo ,co by odpowiadało kolorowi niebieskiemu ,ale jest jakby złocone ,i jeszcze zauważyłem że w lewym skrzydle patrząc na guzik jest jakby postać z uniesionymi rękami do góry ,a w prawym też coś jest ale nie wiem co. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 29 Kwiecień 2015 Share Napisano 29 Kwiecień 2015 W 100% nie widzę, ale mam wrażenie, że to tylko nachodzące na siebie pióra tego ptaszka dają wrażenie, że na skrzydłach jest coś jeszcze.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal539 Napisano 2 Maj 2015 Autor Share Napisano 2 Maj 2015 Może to wyobrażnia pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.