Rivean Napisano 5 Kwiecień 2015 Autor Napisano 5 Kwiecień 2015 Witam i proszę o pomoc w określeniu przeznaczenia guzika tzn do kogo mógł należeć.Guzik prawdopodobnie miedziany, na pewno złocony, niestety złocenia pozostało bardzo niewiele.Na awersie korona otwarta, 5 pałek, tło gładkie.Na rewersie symetrycznie punce Braci Schneider z Wiednia (godzina 3 i 9), na godzinie 12tej herb z orłem.na spodzie napis K.u.K. HOF LIEFERANTENRant karbowany.Średnica 26mmNa zdjęciu z fioletowym tłem guzik z takim samym rewersem, wstawiłem gdyż są lepiej widoczne detale.Znaleziony w okolicach Krakowa w miejscu gdzie w czasach PRL spłonął dworek/pałacyk.Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Hermanos Napisano 6 Kwiecień 2015 Napisano 6 Kwiecień 2015 Guzik liberyjny. Co bogatsi szlachcice zamawiali dla swojej służby guziki ze swoim herbem czy inicjałami, a ci mniej majętni kupowali gotowe guziki z samą koroną lub koroną i monogramem, które każdy sprzedawca miał na składzie. Rodzaj korony oznacza tytuł, któym posługiwał się dany szlachcic.
Rivean Napisano 6 Kwiecień 2015 Autor Napisano 6 Kwiecień 2015 Serdeczne dzięki za konkretną odpowiedź. Wiem że może być ciężko z określeniem konkretnej daty ale gdyby ktoś wiedział jaki to okres...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.