arturb15 Napisano 31 Marzec 2015 Autor Napisano 31 Marzec 2015 Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji mojej pieczęci lakowej. Doszukałem się jedynie, iż to co znajduje się w środku pochodzi (prawdopodobnie) z herbu Ślepowron (podkowa, na niej krzyż i na krzyżu ptak z czymś w dziobie).Pozdrawiam.
Pulavian Napisano 1 Kwiecień 2015 Napisano 1 Kwiecień 2015 Dałeś kiepskie zdjęcie ale z opisu wszystko pasuje. Na Twojej pieczęci brak klejnotu herbowego (to nad koroną ) ale w większości tłoków nie stosowano pełnych zasad heraldyki.
arturb15 Napisano 1 Kwiecień 2015 Autor Napisano 1 Kwiecień 2015 Zdjęcie w trochę lepszej jakości. Zgadza się tylko środek, natomiast korona i laury lub palmy (nie wiem jak to nazwać) już nie. Patrzyłem również nazwiska z tego herbu i nic nie dopasowałem do liter I", T".
Pulavian Napisano 1 Kwiecień 2015 Napisano 1 Kwiecień 2015 Jak w tarczy się zgadza to herb Ślepowron,korona rangowa jest,liście palmowe to tylko ozdobnik ,nie mający znaczenia.Imię - I nazwisko T http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Alepowron_%28herb_szlachecki%29 herbowni na T T: Taliszewski, Taraskowski, Taraszkowski, Tatarowski, Tecianiec, Teodorowicz, Terajewicz, Terajowicz, Terejewicz, Tietianiec, Topczewski, Treblicki, Trębicki, Trojnicki, Truskolaski, Truskolawski, Truskoleśny, Truskowski, Truszkowski, Trzciński, Trzyciński, Trzyszczyński, Twerjanowicz, Tyborowski, Tychowski, Tyrkszlewicz, Tyszarski.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.