Salwi Napisano 31 Marzec 2015 Autor Share Napisano 31 Marzec 2015 Cześć,Chciałbym się dowiedzieć jak to dokładnie jest z tą wodą utlenioną i moczeniem w niej monetek? Moczenie w wodzie utlenionej jest najmniej inwazyjnym sposobem, ale czy na pewno? Podaję 2 przykłady monet które moczyłem w wodzie utlenionej.1) 1/2 kopiejki 1899 - moneta, po wykopaniu mimo brudu znajdującego się na niej była dość czytelna. Po wrzuceniu w wodę utlenioną (czas ok. 10h) została wyjęta. Z awersu odpadło to co miało odpaść i wygląda nieco lepiej. Na rewersie natomiast wytworzył się biały osad, którego ciężko jest się pozbyć i którego wcześniej nie było. 2 pierwsze zdjęcia prezentują monetę po przeczyszczeniu szczoteczką ciepłą wodą z mydłem, następnie moczenie w wodzie utlenionej, a na koniec miesięczne moczenie w oliwie z oliwek. Czym jest ten osad? Czy jest możliwość usunięcia go? Oraz pytanie dlaczego tak się stało?2) współczesne 10 groszy - podobnie jak w przypadku kopiejki, moneta została wyczyszczona szczoteczką w ciepłej wodzie z mydłem, następnie moczyła się w wodzie utlenionej przez ok. 10h. Po wyjęciu zastałem taki oto nalot na awersie (podobny do tego z kopiejki). Na zdjęciach moneta po dodatkowym moczeniu w oliwie z oliwek przez okres miesiąca.3) 1 kreuzer 1852 - moneta po oczyszczeniu w ciepłej wodzie i tygodniowym moczeniu w oliwie. Czy jest możliwość wyciśnięcia z niej nieco więcej? Nie chcę ryzykować moczenia w wodzie utlenionej, ponieważ nie chcę uzyskać podobnego efektu jak w 1 i 2 przypadku.Podsumowując: Czym jest osad powstały w wyniku moczenia w wodzie utlenionej, czy jest możliwość pozbycia się go oraz dlaczego powstał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salwi Napisano 31 Marzec 2015 Autor Share Napisano 31 Marzec 2015 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salwi Napisano 31 Marzec 2015 Autor Share Napisano 31 Marzec 2015 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salwi Napisano 31 Marzec 2015 Autor Share Napisano 31 Marzec 2015 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salwi Napisano 31 Marzec 2015 Autor Share Napisano 31 Marzec 2015 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salwi Napisano 31 Marzec 2015 Autor Share Napisano 31 Marzec 2015 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyrsons Napisano 31 Marzec 2015 Share Napisano 31 Marzec 2015 :) powiem tak.. też zostałem oszukany czytając właśnie na tym forum o wodzie utlenionej. Ja zauważyłem ze robi sie taki biały osad jak kamień, na monetach z brązu typu 1,2,5 groszy II RP, austriackich hellerach itp. Nie wiem dokładnie jak z Twoimi bo nigdy nie trafiłem takich. Także do monet z brązu nie używaj tego. Na austriackich miedziakach z 1800r działa bardzo dobrze, no ogólnie na miedziaki woda utleniona powinna być ok. Sprawdzaj stan nawet co godzine. Raz wrzuciłem guzik ogólnowojskowy brytyjski do ów wody (był mosiężny) i po wyjeciu biały syf wyszedł nie wiadomo skąd... więc mosiądz w wodzie utlenionej też bym odradzał. Od tamtej pory bardzo rzadko używam wody utlenionej praktycznie w ogóle, przerzuciłem się na oliwe z oliwek ale też szału to nie robi, moczy sie miesiącami a efektu zero. Jakie trafie, takie mam, troche poszoruje lekko i jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyrsons Napisano 31 Marzec 2015 Share Napisano 31 Marzec 2015 A tego kreuzera możesz śmiało wrzucić do wody utlenionej ale nie wiem czy cos wyciagnie z niego jeszcze.. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.