Robson1983 Napisano 27 Marzec 2015 Autor Share Napisano 27 Marzec 2015 Witam, dziś wyskoczyła taka monetka, mam wrażenie, że to falsyfikat ponieważ były one bite w srebrze a na mojej widać jakiś odprysk i druga strona jest jakby skorodowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robson1983 Napisano 27 Marzec 2015 Autor Share Napisano 27 Marzec 2015 Druga strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragasz1 Napisano 27 Marzec 2015 Share Napisano 27 Marzec 2015 Wygląda to na słabe srebro, próba wówczas nie była wysoka, na wygląd mogły wpłynąć warunki glebowe, może być też fals bo opłacało się je fałszować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopacz18-82r Napisano 27 Marzec 2015 Share Napisano 27 Marzec 2015 druga strona jest usyfiona -to nie korozja - dla mnie wygląda dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragasz1 Napisano 27 Marzec 2015 Share Napisano 27 Marzec 2015 Wygląda na oryginał, słaba próba srebra do tego ciężka gleba i dlatego taki jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 27 Marzec 2015 Share Napisano 27 Marzec 2015 Monety tego okresy by były bite z srebra o stosunkowo dużej zawartości miedzi. Procesy elektrochemiczne zachodzące w glebie sprawiają, że miedź z warstw powierzchownych ucieka", natomiast ta w rdzeniu monety zostaje. Przez to tworzy się swoisty rdzeń o wyższej zawartości miedzi i kora o wyższej zawartości srebra. Czasami prowadzi to do rozwarstwień. Jak dla mnie to oryginał i nie ma się nad czym zastanawiać ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.