Sobow99 Napisano 15 Luty 2015 Autor Share Napisano 15 Luty 2015 Witam, mam pewien problem dotyczący guzików rosyjskich i polskich, znajdowanych na obszarach dotkniętych działaniami wojennymi w czasach Powstania Listopadowego. Mianowicie wielokrotnie spotykałem się z guzikami sygnowanymi nazwiskiem Biertumpfela, wykopywanych w takich właśnie miejscach. Sam wykopałem carską, oficerską czwórkę na trasie odwrotu Korpusu Rosena, na polu wśród guzików, których związku z powstaniem nie miałem wątpliwości (cynowe, polskie guziki). Do tej pory zakładałem, że wszystkie guziki Biertumpfela musiały być gubione już po powstaniu, gdyż na pugovizie (http://www.pugoviza.ru/files/plant_butt_cat.shtml?d=1&n=Biertumpfel&fn=biert) znajduje się informacja, która mówi że fabryka znajdowała się w latach 1832-1869 w Warszawie, na ulicy Senatorskiej 460. Jak wiadomo wojna polsko-rosyjska zakończyła się w roku 1831, czyli zakład wtedy nie istniał. I tutaj mam pewne wątpliwości. Informacja odnosi się do zakładu, którego właścicielem był Fryderyk Biertumpfel. Natomiast o okresie, w którym właścicielem fabryki był Herman Biertumpfel nie ma mowy. Czy Herman Biertumpfel zarządzał fabryką przed rokiem 1832, czy po roku 1869? Prosiłbym o udzielenie jakiś informacji na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 15 Luty 2015 Autor Share Napisano 15 Luty 2015 Dziękuje w takim razie za zainteresowanie i odpowiedź. Miałem pewne wątpliwości, czy ten przedział 1832-1869 nie dotyczył ściśle adresu Senatorska 460, a zakład po prostu istniał wcześniej, tylko pod innym adresem. Czyli jednak w przypadku mojego guzika zrządził czysty przypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 28 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2017 Szach-mat ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 28 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2017 rew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 28 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2017 rew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 21 Luty 2017 Share Napisano 21 Luty 2017 Ten guzik oficera inwalidów mógł zostać wyprodukowany najpóźniej w okresie Powstania Listopadowego, ale prawdopodobnie jest wcześniejszy. Moim zdaniem to mocny dowód na to, że Fryderyk Biertümpfel prowadził firmę przed 1831 r.Czy w sygnaturze jest jeszcze słowo AQUA? Jaki znak je poprzedza?Czy często trafiasz kol. Sobow99 guziki oficerskie na trasie odwrotu korpusu Rosena?Z moich obserwacji wynika, że guziki te trafiają się wyjątkowo rzadko, zwłaszcza rosyjskie. Nie spotkałem się np. z żadnym guzikiem oficerskim z pobojowisk Wawra i Grochowa, choć zmagały się tam dziesiątki tysięcy żołnierzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.