Rivean Napisano 3 Luty 2015 Autor Share Napisano 3 Luty 2015 Proszę o pomoc w identyfikacji medalionu tzn do kogo mógł należeć i orientacyjny okres produkcji.Materiał to brąz lub mosiądz.Napisy na 1 stronie: S*AVGV STINE (Sankte Augustine [fonetycznie])Napisy na 2 stronie: S*IOAN A*S* (dalej albo) FA*CV N (albo) FACVN (Sankte Ioan [Ioanas] fonetycznie)Literę V należy czytać jak UDługość z uszkiem = 4.5 cmSzerokość = 3 cmGrubość ok 1-1.5 mmJak wymiary wskazują nie jest to mały medalik a całkiem spory medalion, powierzchnia podobna do pudełka zapałek, stąd moje podejrzenia że należał do zakonnika lub zakonnicy gdyż został znaleziony w okolicach budowli zakonnych niedaleko Krakowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ylooC Napisano 4 Luty 2015 Share Napisano 4 Luty 2015 Myślę, że ta druga postać to Johannes González a SAN. FacundoA pierwszy to Św. Augustyn (co już wiesz).Mam nadzieję, że to trochę pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rivean Napisano 5 Luty 2015 Autor Share Napisano 5 Luty 2015 Dokładnie! To właśnie ten święty. Świadczą o tym dwa demony u stóp i kielich. Gdy dowiem się więcej konkretów to napewno je tu wrzucę dla ciekawych. Proszę jeszcze o jakieś wskazówki co do okresu produkcji. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ylooC Napisano 5 Luty 2015 Share Napisano 5 Luty 2015 Właśnie gdzieś wyczytałem, że medalik o takim kształcie podejrzewa się że pochodzi z różańca. Stąd wielkość i nietypowy kształt.Myślę, że to dobry trop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rivean Napisano 5 Luty 2015 Autor Share Napisano 5 Luty 2015 Mógłbym Cię zatem prosić o wrzucenie linka do materiału lub jakiegoś skryptu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ylooC Napisano 5 Luty 2015 Share Napisano 5 Luty 2015 http://nepomuki.pl/nepomuk/gslask-opole.htmposzukaj na tej stronie wyrazu medalik.Jest zdjecie medalika mniejszego niz Twoj..z innym świętym ale kształt ten sam. Stąd sugestia o różańcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 14 Luty 2015 Share Napisano 14 Luty 2015 Medalik pochodzi z XVII/XVIII w. YlooC, kształt medalika nie przesądza o tym czy był on przy różańcu, czy był noszony luzem (najczęściej przy pasie). Na stronie, którą podałeś jest określenie yć może". Z moich obserwacji wynika, że medalik u różańca mógł mieć właściwie każdy rodzaj kształtu (widać to na przykładzie znalezisk różańców, podczas badań archeologicznych). nphttp://wratislavia.archeo.uni.wroc.pl/17-tom/3.pdfPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Rosforek 00:09 14-02-2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rivean Napisano 16 Luty 2015 Autor Share Napisano 16 Luty 2015 Serdeczne dzięki za wskazówkę co do okresu produkcji. Jest jakaś szansa na to, że ten konkretny medalik został gdzieś skatalogowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.