zegar1971 Napisano 19 Styczeń 2015 Autor Napisano 19 Styczeń 2015 Proszę o pomoc w identyfikacji tego oto guzika. Nie mam konceptu na pochodzenie. Na guziku jest napis RINTEMPS (chyba). Dzieki jestem na forum pierwszy raz wiec prosze o wyrozumiałosć jesli popełnię jakis błąd.
ylooC Napisano 20 Styczeń 2015 Napisano 20 Styczeń 2015 PRINTEMPS to paryski dom handlowy założony w 1865.Ciekawostką jest fakt, iż jako jeden z pierwszych domów handlowych miał prąd!Ta pani na tym guziku to tak zwana Wiosenna dziewczyna" Spring girl.Printemps = wiosna (po francusku)
zegar1971 Napisano 21 Styczeń 2015 Autor Napisano 21 Styczeń 2015 Dzięki za info. Ale czy jest możliwość że to guzik z jakiś wojskowych ciuchów z czasów napoleońskich czy raczej cywilne gacie? Pozdrawiam
amkk Napisano 21 Styczeń 2015 Napisano 21 Styczeń 2015 To raczej nie guzik (dla pewności wrzuć drugą stronę). Prawdopodobnie część broszy wykonanej w stylu art nouveau (fr. secesja) - przełom XIX/XX. Punkciki na obwódce to miejsca mocowania reszty ozdóbki.
zegar1971 Napisano 21 Styczeń 2015 Autor Napisano 21 Styczeń 2015 Druga strona to ewidentnie guzik. Centralnie umieszczone jest ucho do przyszycia. Raczej obstawiam info od ylooC. Ale dzięki
amkk Napisano 22 Styczeń 2015 Napisano 22 Styczeń 2015 Zerknij o co mi chodziło pisząc o mocowaniu:http://www.ebay.com/itm/Art-Nouveau-18k-YG-Diamond-EMILE-VERNIER-Brooch-Pin-GAL-Appraisal-Gift-Box-/171148625438Guzik też jak najbardziej skoro jest ucho, wpisz w google frazę:art nouveau button printempsTyle że nadal biorąc pod uwagę punkty mocowania brakuje pewnej części (jeżeli to guzik to być może nakładki).Tak czy inaczej, to wyrób cywilny niezwiązane z wojskiem.Pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.