Bolex Napisano 9 Styczeń 2015 Autor Napisano 9 Styczeń 2015 Witam kiedyś rozmawiałem z mlodym historykiem który był w moim miescie na urlopie ,jako że najbardziej interesują mnie losy 2 RP tematem przednim była Wojna Polsko-bolszewicka rozmawialismy o różnych niuansach i wspomniał mi że Polacy podczas wielkiej wojny na wschodzie mieli potyczkę bodajże z załogą japońskiego statku , rozmowa zakrapiana była alkoholem tak więc wszystkich aspektów dokładnie już nie pamiętam czy zna ktoś może jakieś wątki w tej sprawie? jakieś dane lub statystyki dziekuje i pozdrawiam
mietek Napisano 9 Styczeń 2015 Napisano 9 Styczeń 2015 Dziwne, biorac pod uwage iz Japonia byla sojusznikiem Rosji, Wlk Brytanii i Francji, wchodzila w sklad Ententy.W czasie 1 wojny Japonia dostarczala bron Brytyjczykom, zaatakowala tez jakies tam wysepki bedace kolonia Niemiecka. Wyslali tez szpitale polowe wraz z obsluga.Po 1 wojnie tez bynajmniej komunistow nie wspierali.Jakie to polskie jednostki mialy by to byc i gdzie?
kopijnik2 Napisano 9 Styczeń 2015 Napisano 9 Styczeń 2015 ...Jakie to polskie jednostki mialy by to byc i gdzie?...Punktu styku" - raczej nie ma...a wręcz przeciwnie - japońskie pieniądze bardzo się przydały parę lat wcześniej
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.