Elandil Napisano 1 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 1 Styczeń 2015 Witam, szukam informacji na temat obiektu z zdjęcia.Udało mi się ustalić że jest to najprawdopodobniej Przenośne pancerne stanowisko obserwacyjno - strzeleckie", masa 650 kg, grubość pancerza 30 mm, produkcja Polska.Do dziś można takie spotkać na terenach jednostek wojskowych, interesuje mnie w jakich latach je produkowano, jaki zakład je wykonywał, jaki jest to wzór czy oficjalna nazwa jeśli jest inna i w zasadzie każda ciekawa informacja. Wiem też są inne wzory tych pancerzy produkowanych w Polsce, może ktoś ma jakieś informacje również na ich temat? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 1 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 1 Styczeń 2015 I zdjęcie z tyłu z tym że ten egzemplarz jest niekompletny bo na górze powinna być okrągła zasuwa umożliwiająca zamknięcie otworu peryskopu a na drzwiczkach rączka umożliwiająca ich zamknięcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 15 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2015 A to druga wersja, widziałem kiedyś jeszcze większe od tej i tych wyżej ale nie posiadam zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 15 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2015 W tej zastosowano naprzemiennie otwory obserwacyjne i obserwacyjno strzeleckie z zasuwami które tym razem są od środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molnar Napisano 3 Luty 2015 Share Napisano 3 Luty 2015 Stanowiska te produkowane były w latach 1952-54 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.