Skocz do zawartości

Guzik - 26mm, mosiądz - herb

MrV

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Pomóżcie Koledzy wydatować mniej więcej i zawęzić krąg herbów, który mógł się znajdować na rysunku. Niestety jest to destrukt, wydaje się, że celowo zniszczono rysunek zachowując użyteczność guzika. Pod herbem krzyż. Z góry dziękuję.

• 2 weeks later...
  • 4 months later...
Prawdopodobnie udało się rozwiązać zagadkę, przynajmniej częściowo. Pod dokładniejszych oględzinach pod mikroskopem okazuje się, że tarcza herbowa ma heraldyczne wypełnienie koloru czerwonego, krzyż biały. Może to być więc z polskich herbów: Tarnawa lub Dębno (gdyż nie widać figury pod ramieniem krzyża.
Nie daje mi jednak spokoju ten krzyż pod tarczą. Ciekawostką jest natomiast fakt, że biały krzyż na czerwonym tle jest godłem Zakonu Kawalerów Maltańskich, gdzie pod herbem występuje krzyż zawieszony na różańcu/sznurze pereł.
Tarnawa i Dębno pasują, gdyż guzik został znaleziony 40km od Sandomierza.

Nie chciałem dublować posta, ale ta wiedza być może i przyda się innym.

Dzięki wielkie za podpowiedź, niechcący sprowokowałem bardzo prawdopodobną odpowiedź. Choć co do korony królewskiej mam wątpliwości, nie wiem, czy to nie baronowska. Wierzę jednak na słowo. ;) Jest to jak na razie jedno z bardziej prawdopodobnych wyjaśnień.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie