MrV Napisano 24 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2014 Jak w temacie. Pomóżcie Koledzy wydatować mniej więcej i zawęzić krąg herbów, który mógł się znajdować na rysunku. Niestety jest to destrukt, wydaje się, że celowo zniszczono rysunek zachowując użyteczność guzika. Pod herbem krzyż. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 24 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2014 Druga strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 6 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2015 Podbijam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 1 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2015 Prawdopodobnie udało się rozwiązać zagadkę, przynajmniej częściowo. Pod dokładniejszych oględzinach pod mikroskopem okazuje się, że tarcza herbowa ma heraldyczne wypełnienie koloru czerwonego, krzyż biały. Może to być więc z polskich herbów: Tarnawa lub Dębno (gdyż nie widać figury pod ramieniem krzyża. Nie daje mi jednak spokoju ten krzyż pod tarczą. Ciekawostką jest natomiast fakt, że biały krzyż na czerwonym tle jest godłem Zakonu Kawalerów Maltańskich, gdzie pod herbem występuje krzyż zawieszony na różańcu/sznurze pereł.Tarnawa i Dębno pasują, gdyż guzik został znaleziony 40km od Sandomierza. Nie chciałem dublować posta, ale ta wiedza być może i przyda się innym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 1 Czerwiec 2015 Share Napisano 1 Czerwiec 2015 A ja bym obstawiał po prostu herb Włoch, czyli herb dynastii sabaudzkiej. Bo niby dlaczego nad Tarnawą czy Dębnem i to w wersji uszczerbionej, miałaby być korona królewska?Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 1 Czerwiec 2015 Share Napisano 1 Czerwiec 2015 Herb Włoch do 1946 r. oczywiście.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 1 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2015 Dzięki wielkie za podpowiedź, niechcący sprowokowałem bardzo prawdopodobną odpowiedź. Choć co do korony królewskiej mam wątpliwości, nie wiem, czy to nie baronowska. Wierzę jednak na słowo. ;) Jest to jak na razie jedno z bardziej prawdopodobnych wyjaśnień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 1 Czerwiec 2015 Share Napisano 1 Czerwiec 2015 Tak mi ona na foto wygląda. A poza tym herb jest otoczony łańcuchem orderowym z krzyżem orderowym u dołu. Taki łańcuch przysługiwał władcom.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.