Mj Napisano 2 Październik 2014 Autor Share Napisano 2 Październik 2014 Witam. Nie mam pewności, ale coś mi świta, że to jest jakiś guzik cywilny. Gdybym się mylił proszę o sprostowanie. Jeśli mam rację chciałbym się dowiedzieć kiedy używano takich guzów, kto ich używał, przy jakiego rodzaju odzieży itp. Biorąc pod uwagę rozmiary (wys. 13 mm, średnica 12 mm) to jest ciężki. Nie jestem w stanie podać jego wagi, ale waży mniej więcej tyle ile przedmioty podobnej wielkości wykonane z ołowiu. Ten jednak z ołowiu nie jest wykonany, a w każdym razie nie z samego ołowiu, być może jakiś stop. Dodam jeszcze że przedmiot jest odlewany. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mj Napisano 2 Październik 2014 Autor Share Napisano 2 Październik 2014 od góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mj Napisano 2 Październik 2014 Autor Share Napisano 2 Październik 2014 od spodu- widać pozostałości rdzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mj Napisano 2 Październik 2014 Autor Share Napisano 2 Październik 2014 Na tym samym polu wyskoczyła też taka ciekawa plomba. Z uwagi na herb wybity na rewersie wygląda mi na starą. Zresztą sam kształt pieczęci kojarzy mi się trochę ze średniowieczem. Wydaje mi się ze gdzieś widziałem zdjęcia takich pieczęci pochodzących rzekomo ze średniowiecza. Ale nie to mnie najbardziej zastanawia, tylko jej awers. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mj Napisano 2 Październik 2014 Autor Share Napisano 2 Październik 2014 A oto i on. Liczba 2947/381. Wygląda mi to na twórczość współczesną. Może ktoś mnie oświeci w tej kwestii bo nijak mi nie pasuje ten awers do rewersu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weles Napisano 3 Październik 2014 Share Napisano 3 Październik 2014 Pierwsze fotki-nie guzik..zakończenie czegoś na razie nie zidentyfikowanego..pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mj Napisano 12 Październik 2014 Autor Share Napisano 12 Październik 2014 Odgrzewam i dorzucam fotkę po oliwce. Teraz dobrze widać szczegóły. Herb dzielony na cztery części. W lewej górnej i prawej dolnej trzy lwy jeden nad drugim. W prawej górnej lew kroczący na dwóch łapach. Nie wiem co przedstawia lewa dolna część. Nad herbem fragment napisu:...QUI MA...POzdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mj Napisano 16 Październik 2014 Autor Share Napisano 16 Październik 2014 W nawiązaniu do pieczęci. Taki sam herb widnieje na angielskich guzikach, więc chociaż pochodzenie udało mi się ustalić. http://myvimu.com/exhibit/14581317-guzik-angielski-ogolnowojskowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.