Skocz do zawartości

Cywilny guzik?

Mj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie mam pewności, ale coś mi świta, że to jest jakiś guzik cywilny. Gdybym się mylił proszę o sprostowanie. Jeśli mam rację chciałbym się dowiedzieć kiedy używano takich guzów, kto ich używał, przy jakiego rodzaju odzieży itp. Biorąc pod uwagę rozmiary (wys. 13 mm, średnica 12 mm) to jest ciężki. Nie jestem w stanie podać jego wagi, ale waży mniej więcej tyle ile przedmioty podobnej wielkości wykonane z ołowiu. Ten jednak z ołowiu nie jest wykonany, a w każdym razie nie z samego ołowiu, być może jakiś stop. Dodam jeszcze że przedmiot jest odlewany. Z góry dziękuję.

Na tym samym polu wyskoczyła też taka ciekawa plomba. Z uwagi na herb wybity na rewersie wygląda mi na starą. Zresztą sam kształt pieczęci kojarzy mi się trochę ze średniowieczem. Wydaje mi się ze gdzieś widziałem zdjęcia takich pieczęci pochodzących rzekomo ze średniowiecza. Ale nie to mnie najbardziej zastanawia, tylko jej awers.

• 2 weeks later...

Odgrzewam i dorzucam fotkę po oliwce. Teraz dobrze widać szczegóły. Herb dzielony na cztery części. W lewej górnej i prawej dolnej trzy lwy jeden nad drugim. W prawej górnej lew kroczący na dwóch łapach. Nie wiem co przedstawia lewa dolna część. Nad herbem fragment napisu:...QUI MA...POzdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie